【香港民族】小朋友搭飛機就係唔應機囉、自私囉、父母孤寒囉

 

 

“To prove that you guys will argue about anything” 網絡上好多人乜都拗餐死。呢個現象無地域限制、語言差別,總之一舊石、一枝樹枝、一個圓形⋯⋯ 乜鳩都好,都可以拗一餐。拗嚟做乜?拗贏咗型啲啩。

嗱,好似關愛座讓唔讓座可以拗一餐、你屋企隻貓隻狗絕咗育好唔人道又可以嘈一餐、小朋友應唔應機搭飛機又可以辯論到高空三萬尺咁撚高⋯⋯ 跟住拗完呢啲嘢就會有另一層面嘅爭手拗。拗乜?拗應唔應該攞嚟啲嘢嚟拗囉。於是好多嘢拗嚟拗去根本無乜公共性,變咗我係要拗贏你而顯得我叻過你而拗。純粹係一種彌償自我價值低落嘅行為。

「小朋友搭飛機係因為父母貪心攞著數要免費機票⋯⋯」「三歲以下根本無記憶⋯⋯」「小朋友去旅行做乜鳩⋯⋯」好多呢嚟單方面、假設性嘅估計、想像等嘅論點喺小朋友搭飛機好嘈嘅討論入面出現。究竟香港人十次搭飛機入面會有幾多次遇到喊爆嘅小朋友?長途機?短途機?喊幾耐?幾大聲?有客觀數據就最好,成個討論變得清清楚楚。誠然,除咗可以統計嘅數據外,小朋友搭飛機會喊呢樣嘢好多方面都好主觀。喊一分鐘,你可以話父母無家教,喊得細聲又好討厭,好多都係一啲主觀感覺。

人云亦云,無呀,小朋友搭飛機就係唔應機囉、自私囉、父母孤寒囉⋯⋯ 如果父母無準備、無照顧到小朋友上機嘅情緒情況而做到對機上任何人嘅不便當然唔啱,但似乎好多人根本唔會理會呢點。

Mean 啲講句,香港人好少可搭飛機,長途少少都好珍貴,總之有嘢影響到我搭飛機就唔啱。到我有機會發表,我就會譴責你,透過譴責你而話俾大家知我會搭飛機。往往自卑感就係咁嚟,跟住就越嚟越自卑,乜鳩都拗一餐。

痴撚線。

 

關於作者:麥錦鈿

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 如果你令女兒相信自己係公主…… by Dr. T
    我們先不要討論好男仔存在與否,姪女我見過,全面每部位都有幾粒暗瘡另加單眼皮/扁鼻/冇眉娘呢個組合相信好難歸類為大美人。特別的地方是姪女非常了解自己是叻女這個道理,所以亦對號入座地認為自己不是張愛玲就是林燕妮,最愛用organic香薰油自硏手…
  • 劣質調情 by 文士琛
    當初我一直以為他們都是單身的。為什麼?因為他們每天都在肆無忌憚地打情罵俏。我公司陰盛陽衰,眾女的焦點都落在一個叫阿臣的男同事身上。阿臣二十多歲,外形普通過普通,而他的確是那種日夜碌著手機追趕潮流玩意一有空就睇波賭波的典型港男。作為一個adm…
  • 「我老豆叫我delete左個facebook account」 by 宇治金時
    「老豆其實都係一個月前先知道有facebook呢樣野。佢根本跟唔到個時代,更加唔知我諗乜,或者呢d就係所謂既generationgap啦,唔了解,唔願意去了解,郁d就想將d野由有變無,佢話無左就無發生過,即係唔存在喎。煩野點可以唔存在,唔s…
  • 【辦公室之男親女愛】如果有人匿名打上公司 HR 爆料揭發奸情,你會點做? by HR 扮工週記
    話說有一日小編收到一個電話,電話另一邊嘅男人自稱係匿名嘅爆料男。佢話公司嘅家英哥同道德妹有奸情,仲話家英哥已經有家室,係唔應該咁做,所以想我哋人事部阻止佢哋繼續錯落去,仲話家英哥個老婆都知道左,隨時會上黎公司捉奸………
  • 偷食的人有難了:我用GPS追蹤男友(一) by B612
    從來都唔會主動講密碼俾我聽,就連喺我面前解鎖手機都會遮遮掩掩。唔係身有屎嘅,怕咩俾人知?佢越係神神秘秘,我就越覺得佢想要嘅,唔止係私隱咁簡單。果然,一齊咗未夠兩年,就發生咗一連串令我哋無辦法繼續一齊嘅事………
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。