Auditor• 基督L • 打飛機

 

那年我剛做in charge,遇到一個好奇怪的男Associate A。

他是一個基督L,好虔誠那種,他語帶相關的對我說:「係我地教會,女仔根本唔可以lead 住男仔亦唔可以從事重要的職位。」

我:「女仔嘅地位咁低咩?」

Associate A:「女仔應該完全服從男仔⋯⋯」

我不發一言,心暗說:「點呀,未開job 都睇唔起我😔」

我將那段故事說給另一位男associate B 聽,他聽了不發一言。

有一次,我們一齊食飯⋯⋯

Associate B:「你咪係好虔誠嘅教徒,咁你打唔打飛機先」

Associate A 支支吾吾

Associate B:「男人好難唔打飛機,你教徒嚟,唔可以講大話喎,點呀,有無打飛機?」

Associate A尷尬 :「間唔中,但唔係成日」

Associate B:「但我記得神係唔容許你打飛機,所以你背叛左神?」

Associate A:「我地教會真係唔容許,但⋯⋯」

Associate B:「但你打左飛機囉⋯⋯所以原來教義教條呢啲嘢,講下笑下就好,都無人會follow嘅,虔誠講下嘅姐⋯⋯」

Associate A:「但宜家教條係有改良嘅,對呢條規條無咁嚴格。」

Assoicate B: 「無咁嚴格姐係佢仲係存在啦?」

Associate A:「係嘅⋯⋯」

Associate B :「所以你打完飛機又再懺悔,求神去原諒你?」

Associate面露不悅:「打飛機係我自己嘅事,唔關你事。」

Associate B :「講笑姐,你唔會嬲嘅⋯⋯」

事後,Associate B 同我講:「點呀,幫你出左氣,條氣有無順啲?」

我:「條氣順好多,咩女仔要完全服從男仔, bullshit」

那年的回憶⋯⋯做audit 總是讓你又辛苦又多負能量,但當你想起那些年的回億,又真係幾好笑🤭

 

 

作者:FAKE 文青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210450
Date: 2020-10-09 10:07:03
Generated at: 2020-10-29 13:23:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/09/210450/auditor-基督l-打飛機