熱狗巴士落幕,鐵路文物也需要保育

(原載於:MTR Service Upate page

「熱狗巴士」服務,終於在前日正式落幕,更成為社會議題;另一邊廂嘅鐵路,在不久將來都會迎接「舊火車退役」嘅問題。

最常見且唯一嘅提議係:「起博物館放佢入去啦!」即係先處決,再將屍骨鑲起,放在骨灰位供人弔唁,就叫「保存左歷史」。

位於舊大埔墟車站嘅「鐵路博物館」,佔地同規模,講得唔好聽,就係一個「有架火車頭,同幾架火車卡」嘅公園。而呢啲陳列品,連歷史介紹都欠奉,放響道同一個有蓋公園涼亭無分別。

反觀鐵路技術領先世界的日本,全國保留左十數架「Thomas小火車」(笑),最老嘅有87歲,每年定期載客,鐵路公司將呢啲班次,包裝成旅行Package,商機處處。[youtube]pMN3cre0OjQ&hd=1[/youtube]

 

(攝於2011.夏)

 

香港就只試過在九廣鐵路80週年,安排舊車卡行駛,此後就封塵、封塵及封塵..

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 20248
Date: 2012-05-10 00:17:44
Generated at: 2020-02-25 08:08:41
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/05/10/20248/熱狗巴士落幕,鐵路文物也需要保育