燦書紀年 - 輔政助之事

(原載於:《離經誌》

計毒焉。

先放風聲,云涼國公用人唯才,資之厚利,誘馮萎光之流背信棄義,收為己用。復借眾譁然之機,公開殿試細節,愚民曰此美事也,開誠佈公坦蕩蕩,小人徒憂長戚戚。名為開誠,實乃示眾,徒揭泛民敗類之瘡疤,借此一舉剿滅泛民也。順水推舟,借力打力,高且毒焉!

嗚呼!泛民昔日尚稱有理有節,今如枯木敗絮,甘作「反對票機器」而甘之如貽,殆而已矣!自支持朝廷政改,已被收編,今日境地,欲反不可,欲正不能,邪蠹遂生,木已腐矣!似此進退失據,進不能反朝廷之不民主,蓋因失信於民,進不能保議席保立場,因已附朝廷哉,似此尚有何用?

驚聞訟黨因訟起亦因訟滅,聲威已頹,又傳吳訟急流勇退,超區又未戰而棄,何則?敗將不能言勇,訟黨為民粹翦滅矣!涼國公一統天下,此誠危急存亡之秋!奈何外有朝廷之陰乾,內有訟黨之頹靡,內有蠹蟲之滋長,外有拳匪之圍攻!嗚呼!此何時何日何地也!非我識之燦都也!

應 徵 副 局 長   蔡 海 偉 退 出 公 民 黨

2012-06-13 HKT 21:27
公 民 黨 成 員 蔡 海 偉 應 徵 副 局 長 , 黨 魁 梁 家 傑 表 示 蔡 海 偉 今 早 主 動 通 知 他 , 並 提 出 退 黨 要 求 , 他 表 示 尊 重 及 接 納 , 即 時 生 效 。
對 於 蔡 海 偉 的 決 定 , 梁 家 傑 形 容 人 各 有 志 , 但 指 出 , 公 民 黨 不 認 同 加 入 新 政 府 , 因 為 容 易 淪 為 政 治 花 瓶 。

梁 家 傑 說 , 不 擔 心 會 有 許 多 黨 員 申 請 新 政 府 的 職 位 , 因 此 不 會 要 求 黨 員 立 即 申 報 , 至 於 日 後 是 否 需 要 預 先 申 報 , 要 由 黨 的 執 委 會 決 定 。

另 外 , 梁 家 傑 質 疑 候 任 政 府 高 調 及 事 先 張 揚 有 關 副 局 長 的 應 徵 日 期 及 地 點 , 是 形 像 工 程 多 於 選 賢 能 。

前公民黨黨員,香港社會服務聯會業務總監蔡海偉,應徵副局長並前往見工。

 

其他「燦書記年」文章:

[SlideDeck2 id=30210]

作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 點先可以令男人唔好偷食? by 木頭
    衰啲咁講,你地由細到大所有來自電影、劇集、小說入面果種忠貞好男人,好似耶穌、真神同觀音一樣——係,冇人可以證明佢地唔存在,但同時亦都冇人可以大大聲聲話佢地親眼見過。就算你有姊妹同你講佢見過,甚至親身擁有過,都只不過係源於佢地唔了解佢地身邊嘅…
  • 【遊戲新聞】最強多人喪屍遊戲 《Left 4 Dead 2》相隔十年推出最後大改版 by 五木
    經典遊戲《Left 4 Dead 2》推出超過十年,話佢係最強多人喪屍遊戲應該都無乜異議(雖然我覺得一代正啲) […]…
  • 傳訊息=互FLIRT?你點睇? by 毋乜贊
    我地就唔好局限喺性別上,社會有同性戀有異性戀,我就一概講sd短訊俾非戀人(講緊係一個駁一個嘅短訊)。耐唔耐約下食飯,傾下心事,八下邊個同邊個係咪有路/分左手,我搵朋友嘅原因都離唔開lee幾個原因,一句起兩句止,而行街睇戲食飯等,我都可以一個…
  • 做求職者都唔一定要卑弓屈膝嘅 by 小盛女
    「我哋而家都見緊好多candidate,所以有個基本要求,就係你2日內要send個email比我哋,講下你可以為公司貢獻啲咩,有咩可以impressed到我哋,有咩優點同工作經驗,說服我哋點解要揀你,咁我哋先會再考慮叫唔叫你second i…
  • 評論人高調收禮物拆禮物,有無職業道德問題? by 論政西人
    你看看?當時評節目主持,都可以這樣子高調收禮物,收完禮物之後就在節目的面書說自己收過什麼禮物,日日收月餅,收到手軟,還有禮貌地說多謝。不知道,若將來這些品牌,這些機構發生什麼事,晴朗主持,又會不會可以持平評論呢?…
  • 我幾點收工關你叉事咩! by 小盛女
    「你呢排係咪好得閒?我見你成日都好早收工,琴日六點幾已經唔見你。」人事部Macy說。「我放六點,六點半我先走㗎喎,而且準時收工都正常啫。」我說。「無,想睇下你係咪好得閒咋嘛,以前你成日都好夜收。」Macy說。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 12250
Date: 2012-06-14 18:23:16
Generated at: 2020-09-28 18:19:12
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/06/14/12250/燦書紀年---輔政助之事