97後十五年 「左行右企」變了「緊握扶手」

(原載於:MTR Service Update facebook page

metro.co.uk 英國都市日報圖片

前日在FB,見到某中國航空公司,提及Panda Awareness Week活動。我地一眼認出,熊貓仔坐緊London Tube,即係港鐵嘅師父。

更吸引我地嘅係:扶手電梯上 “Stand on the RIGHT” 指示,同在熊貓仔身邊行過嘅乘客。 香港自有地鐵、電氣化火車以來,公民教育都話「左行右企」,扶手梯上寫住:「握扶手,靠右企」...2006年起,機電署聯同兩鐵推廣「緊握扶手」,打算叫大家企定定,無事出(政府)就唔駛負責。

放眼世界,原來荷蘭、法國、西班牙、俄羅斯的地鐵呼籲靠右企;德國、新加坡、台北捷運、東京Metro 就鼓勵靠左企。點解我地嘅社會,因為大陸移民唔教仔,由得啲小朋友跳跳紮,abuse條電梯後出事,就要倒行逆施,反世界潮流?

地鐵通車時出版的《地下鐵路指南》,寫明:「使用自動電梯時,請靠右站」

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 15358
Date: 2012-07-14 23:09:11
Generated at: 2020-02-21 07:12:56
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/07/14/15358/回歸十五年 「左行右企」變了「緊握扶手」