兩年間.從末忘記

原載於:MTR Service Update page

 

兩年前嘅夜晚7點,大家準備食晚飯時,電視機傳來了好消息。但不出三分鐘,旅遊巴外就響起一陣劃破寂靜的槍聲,人人震慴。

我地第一次在電視,睇住我地嘅親人、朋友、街坊、市民離開我地,自己卻愛莫能助,令人嘆息不已。

死難者中,包括我地同事-汪子林先生。人稱「汪子」嘅汪Sir,85年加入地下鐵路,起初任職車長, 佢活躍開朗且深得同事愛戴,98年初擢升為車務支援及策劃主任,每星期鐵路上的工程、行車通告,就是由佢安排好,在幕後維持鐵路運作。面對工作,汪Sir總喜歡多行一步,只求做到最好。

汪Sir 及佢太太離開左我地,並遺下一對子女,公司起初全無表示,官方MTR Page更借機宣傳港鐵治安良好,實在於心何忍...最後在民怨爆發前,才讓各同事獻上奠儀,並承諾照顧汪Sir子女至學業完畢

我地樂見汪綽瑤、汪政逸表現堅強,家姐將開始佢嘅大學生活,細佬也在努力讀書,令呀Sir放心。我地會記住,汪Sir 嘅「多行一步」,因為只有用心,才能幫助別人

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️ metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】一年一度 E3 遊戲展 講完無影嘅作品年年都有 by 森麻
    又黎到一年一度嘅 E3 遊戲展,貴為遊戲業界盛事每年嘅 E3 及相關遊戲展都會有大量新作消息公佈,而且每年都總 […]…
  • 國安法下的香港電影 by Terence Yun
    倘若國安法成為指引下,創作人又再多一重限制,這條紅線之無形壓力便走進創作人的腦海之中,無形刀壓在創作人頸上。香港沒有審批劇本制度,不同大陸,批左就可以開拍(當然亦有批左,拍左都不能上畫),而香港沒有審批,意味著創作人在創作時要估計和預計在什…
  • 八仙嶺縱火案翻案問題 by 蕭少滔
    我以下按刑事偵緝的「排除法」,讓大家客觀地重組案情。大家如有指正及補充,可以有助澄清事實的話,無任歡迎。…
  • 八仙嶺之殤——災難回顧報告 by 無妄齋
    以下為我們翻查當年事故資料所得,目的並非要指控當年誰是誰非,也無意勾起當事者的傷痛。相反,是旨在透過重溫事件經過及法庭紀錄,為讀者提供較為完整的說法及根據,並寄望從此杜絕坊間的主觀臆測,以正視聽,還世間一個公道。…
  • 2020TVB份業績——間公司由內爛到外 by 庵念慈
    去年都仲有10億廣告收入(點解仲有人會去TVB落廣告),雖然跌左一半,不過以今年TVB個情況,可能更惡劣,VIU TV搶廣告真係屌打,個個爭住落《調教你MIRROR》。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 20236
Date: 2012-08-24 23:10:07
Generated at: 2021-06-13 12:51:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/08/24/20236/兩年間.從末忘記