買咗樓,可以叫火車慢駛?

(原載於:MTR Service Update page

我地暑假以來,如果工作許可,都會撰寫專題文章,盡量每星期都會同大家傾計。因為「用心聽.用心做」,得個講字無意思;唔係如港鐵官方Facebook Page 一樣,放個新相簿上網,再不停叫人估野,就代表有聆聽意見 :/

 

唔止話今日星期一,各位日日趕番工番學 … 有無發現逾百年歷史的「火車」(東鐵綫)比以前,越嚟越慢呢?

 

最近一兩年,新搬到火車兩旁的業主,尤其是「名城」的住戶,均投訴行車噪音難以接受。由於在法理上,《噪音條例》是不會考慮噪音源頭,會否比投訴者早出現,故此港鐵只好設「臨時速度限制」,盡量讓列車比原定的速度,慢駛一大截來控制列車的聲浪,不致「超標」。

 

「臨時速度限制」(Temporary Speed Restriction, TSR)本來是一種應急的措施,照英國鐵路系統的習慣而言,只有在路軌意外斷裂、啱啱重舖好軌道後,為安全和舒適起見,先至要在短距離設臨時限速,一般只會令車程增加約30秒;但依家四處都要減速的話,尤其係因住戶要求而設的 「臨時速度限制」 ,都設在高速行駛的路段,例如是粉嶺至太和、筆架山隧道入口等,如遇上繁忙時間乘客唔舒服 / 往返中國的城際列車有所調動,都會發生連鎖反應式塞車。

 

發生事故後要恢復番服務,一樣好吃力!相信這幾星期每日有坐東鐵綫,番工番學的各位乘客,應該也身同感受⋯⋯

請問你買樓,點解會買埋百萬人的時間呢?

 

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 22604
Date: 2012-10-29 11:21:38
Generated at: 2020-02-17 04:06:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/10/29/22604/買咗樓,可以叫火車慢駛?