ATV 笑點之集會舉牌

「開放天空」:網站Facebook Page

本報收到以「從速批准三個免費電視節目服務牌照的申請」為宗旨的組織「開放天空」爆料,內容有關亞洲電視將於本週日(11月11日)在政總門外集會的標語。

香港都算有言論自由,本來議題有正反意見無所謂,「開放天空」爭取批准拍照,有人因為既有利益而反對,是人性使然,要_人,人地都可以唔理你。

話說亞視前身「麗的映聲」及「麗的電視」(英語:Rediffusion (Hong Kong) Limited,官方英文簡稱RTV)於1957年5月29日正式啟播,是香港首間電視台,更是華人地區第一個電視台;把維基有關ATV的創業歷史貼出來,真係擲地有聲。

之但係看看亞視的動員電郵附帶的口號列表,令人不禁失笑。

「反對增發免費電視牌照」,無問題架WOR~~亞視咁多年基業,當然要保護自己啦係咪?OK架WOR~動員群眾支持自己既立場嘛~~~咪鬥晒馬囉~~

至於「支持亞洲會」1、「支持亞洲電視」、「亞洲電視 穩步向前」、「亞視55周年」?咩事呢?同個議題有咩關係呢?

從動員既角度,當然係招攬有共同利益既人企埋同一陣線,然後晒馬製做輿論逼公權讓步啦~~邊個都係政府「坐行留」不發牌的既得利益者呢?當然係TVB 啦,但係上述標語呢?ATV 竟然高調只捧自己,完全將有可能招攬既TVB ,在論述上將佢地拒之門外。

最後一句先傻的嗎,「ATV TVB收視人口四六開」2,哇~~亞視早排先有人聲稱「特殊觀眾群」破紀錄0收視,令人以為做緊神功戲,現在大言不慚同TVB 「四六」開,係四六呀~係平反了的六四呀,點呀你~~~?

本報建議大家帶備相機,星期日到政總門口參觀ATV 既大型集會,一睹呢D 標語之餘,還要留到最後,聽埋最後呢句壓軸SLOGAN:

 

總括而言,在亞視眼中,香港既未來,就係佢地亞視壯大同埋繼續壟斷電視廣播大氣電波。張家輝講得好:

 

「仆你個街,亞視嚟嘅喂!」

 

http://www.youtube.com/watch?v=09ih3R9JSrU&hd=1

「開放天空」:網站Facebook Page

  1. 求高人指點呢個係咩會:o) []
  2. 經讀者提點,我地終於知道佢想點:人地亞視o係深圳河以北咁多觀眾,有四有咩出奇丫~ []

作者:《輔仁媒體》編輯組

《輔仁媒體》編輯組
《輔仁媒體》編輯組由一班熱愛香港的人組成。我們堅信,每個人都是平等的,天賦和際遇不同,在特定的時空地域,才出現優劣和成敗。我們批判叢林資本主義和官僚資本家專政,提倡公民平權、民主憲政、均富共榮。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 23557
Date: 2012-11-08 23:16:14
Generated at: 2022-08-11 20:30:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/11/08/23557/atv-笑點之集會舉牌