瞬間看全球 大都會鐵路過聖誕

(原載於:MTR Service Update Page

 

又到聖誕,又到聖誕,大話精 is coming  to town 😀

 

下星期 … 再過少少先係聖誕節。回想舊年此時,「中國製列車」(C-Train) 經多番擾讓後終可載客;我地就第一次,同大家準備各項提。深夜仍有港鐵帶你番屋企巨覺訓,點玩都得!唔知其他大都會的鐵路,點共渡聖誕嘅呢?

 

紐約地鐵24/7營業,通唔通宵無咩特別。不過,聖誕前會開出古董列車 ,以懷舊的方式慶祝,俾大家每年有兩次機會,坐吓一列綜合左多代文物車廂的「Holiday Special」。柏林則加開近郊火車,方便各位去傳統聖誕市集掃貨;地鐵就有報佳音班次,載聖詩團四處去,但今年同巴黎一樣無通宵啦。荷蘭的火車除夕、新年停駛,倒數前後先會再開番。

 

台灣同日本,原來唔慶祝聖誕嘅,因為民國同日本,無官方假日,只有民間自己嘅慶祝活動,第二日都有人要照常上班,得新年會通宵。前者為配合跨年煙花大會,後者就照習俗,讓善信在日出時到神社,參與「初詣」(はつもうで),即係日版「夏蕙姨上頭柱香」X(

 

圖片說明: 左上MTA New York City Subway Holiday Special  右上日本的新年特別服務  左中小田急電鉄 Romance Car ニューイヤー号(新年號) 右中倫敦市民趁地鐵「拉閘」前,在地鐵開聖誕Party 左下逐步停駛的 London Tube 右下柏林報佳音 U-Bahn /Credits: ヤツメウナギ、en.ce.net、TubePhotography.net、R36 Coach、TfL Service Update

 

去完美國、歐洲同亞洲鄰近國家,我地熟識嘅英國,當然係不得不講 … 因為火車地鐵係全面拉閘!

 

12月26號早上都會遲開,咁係源於收緊公共開支,令人聞風喪膽的戴卓爾夫人,執政時為節省OT錢造成嘅。後來到80年代尾,如戴卓爾夫人所願:人人有車渣,舖頭要放假,全部屋企Family Day,根本係0需求。所以至今習慣照舊,唯一就苦了鐵路工程師和技工,因為在難得拉閘封路期間的幾十小時,本土全國各地都要集中火力,幫鐵路進行大型維修保養工作。想過白色聖誕的外地遊客,即係你同我,只好搭觀光巴啦~ 幸好倫敦交通局,每年都找來財團贊助,地鐵新年能通宵服務之餘,12月31日到1月1日的2345-0430更設免費時段!目的係防止乘客飲醉鳥,會登上假的士發生意外,財色兩失

 

咁計落,如果香港聖誕拉閘嘅話,港鐵又唔會話無錢啦 … 我地又可放假Happy下,大家話好唔好呀 :v ?

 

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️ metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】一年一度 E3 遊戲展 講完無影嘅作品年年都有 by 森麻
    又黎到一年一度嘅 E3 遊戲展,貴為遊戲業界盛事每年嘅 E3 及相關遊戲展都會有大量新作消息公佈,而且每年都總 […]…
  • 國安法下的香港電影 by Terence Yun
    倘若國安法成為指引下,創作人又再多一重限制,這條紅線之無形壓力便走進創作人的腦海之中,無形刀壓在創作人頸上。香港沒有審批劇本制度,不同大陸,批左就可以開拍(當然亦有批左,拍左都不能上畫),而香港沒有審批,意味著創作人在創作時要估計和預計在什…
  • 八仙嶺縱火案翻案問題 by 蕭少滔
    我以下按刑事偵緝的「排除法」,讓大家客觀地重組案情。大家如有指正及補充,可以有助澄清事實的話,無任歡迎。…
  • 八仙嶺之殤——災難回顧報告 by 無妄齋
    以下為我們翻查當年事故資料所得,目的並非要指控當年誰是誰非,也無意勾起當事者的傷痛。相反,是旨在透過重溫事件經過及法庭紀錄,為讀者提供較為完整的說法及根據,並寄望從此杜絕坊間的主觀臆測,以正視聽,還世間一個公道。…
  • 2020TVB份業績——間公司由內爛到外 by 庵念慈
    去年都仲有10億廣告收入(點解仲有人會去TVB落廣告),雖然跌左一半,不過以今年TVB個情況,可能更惡劣,VIU TV搶廣告真係屌打,個個爭住落《調教你MIRROR》。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 26679
Date: 2012-12-16 16:27:31
Generated at: 2021-06-13 13:10:10
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/12/16/26679/瞬間看全球 大都會鐵路如何過聖誕