你的professor如何,你的GPA也必如何

(網絡廣傳圖片)

 

讀了幾年大學,不得不承認很多事都看透了。以前一入大學時,覺得GPA橫睇掂睇也是大學生涯內一個重要數字,intern 靠GPA,exchange 也靠GPA。讀著讀著,才驚覺GPA 是如斯兒戲。究竟怎樣才可「谷高」個GPA?努力讀書?老老實實,唔好傻啦。要過三爆四,最緊要揀啱professor,reg 啱course。正所謂「你的professor 如何,你的GPA 也必如何」,真係冇老點你。那麼core course 呢?祝你好運。

惡搞的professor 也分很多種。入大學後的第一個sem,小弟最先遇到的是一個killer。Killer professor 的特徵不難辨認,若要以一句概括,那就是「以為你成個sem剩係讀緊佢一個course」,真係癡線。上堂速度奇快,總之講完相關內容就等於完成教學。你明唔明?Who cares?整個course 的workload 彷彿就等如其餘四五個course 的總和,assignment 難到一個非神童就不能完成的地步,點做好?有計,一,抄source;二,抄神童同學。最頂癮莫過於考試之前個killer會笑笑口講,“if you are able to finish the assignments by yourself, I think you’ll be able to pass!”。哇,真係皇恩浩蕩,多謝夾剩惠。望著那份答案都睇唔明的assignment,你跟我說識做就可以pass?Pass 即係點?攞個D呀?唔好講笑,嗰刻真心想立即drop course,我寧願另外take 多4個course都仲冇咁辛苦。及後,有次聽講該professor 乃UST出身,我極度懷疑killer 先生以前是否超級無敵搏盡攞哂A+之後,其他同學仔hea吓hea吓都拎了個A,於是心心不忿,心理有啲唔平衡。

 

當然,本港大學人才輩出,又豈止擺明車馬做killer 的professor?話說我又遇過一位由法國來的professor,可能好勁,我也搞不清楚,因為根本就搞不懂他是以英語還是法文授課。遇見這種professor,會令人很迷惘,想搏盡上堂,不過真的聽不懂貴教授在講甚麼。聽不懂,也不緊要。望望自己那份lecture slides,字都唔多幾隻,我心諗。不過好在尚有辦法-搏盡溫tutorial notes。其實有時候,我真心覺得tutor 的存在極其偉大,為了無數唔知自己講緊咩的professor 解圍(或者只是學生唔知佢講緊咩),否則長此下去大學生三日唔埋兩日就於校內遊行示威都似。好啦,以為問題已經解決。溫熟tutorial notes 走入去考試,揭揭份試卷,見到試題問既嘢完全唔係tutorial 教既嘢,係考返上堂抄既proof,我不禁有丁點兒感慨,心諗「ok,今次我收皮」。其實professor上堂講書學生聽唔明,算;notes 差,算;整個course 都自修,都算…… 但係連grade 都爛埋,我好詫異,究竟呢個course 既存在價值係乜野?

再略略講多一個。今次這位professor 伯伯都算是名聞遐爾。原因?都不外乎講得唔好或者爛grade啦。上堂前有哂心理準備,第一堂坐低聽這位身形跟結他他老伯無異的professor 介紹自己, “Hi, my name is Lam Yeh, hahahahahaha…” Ok fine,上得你堂我都知自己會lang嘢。

其實,我並非想discourage大家搏盡讀書。不過有時,GPA 都受頗多因素影響,未必只是跟你的努力程度掛勾。既然都已經搏盡咗,GPA 就算啦,數字嚟姐。共勉之。

 

作者:我思故我在

港大生,自命平平無奇的一名福音派基督徒。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 33176
Date: 2013-03-09 18:52:41
Generated at: 2021-07-26 20:05:02
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/03/09/33176/你的professor如何,你的gpa也必如何