親子王國幾時先醒覺?

(原載於:http://hellotingyan.com/blog/?p=347

Joey Man 製作

 

每次有咩社會大事發生,Facebook上總會有朋友Post親子王國D link出黎,然後附帶一兩句粗口盛讚一群思想前衛既媽咪級用戶。今次演藝學院事件,一眾媽咪當然又要跑出黎指住班學生鬧一餐:

1

2

3

4

 

睇完呢堆偉論,我只好仰天長嘆一聲:「X!」畢業禮係學生展示多年學習成果既地方,學生終於可以話比大家知:「我畢業喇!我成長喇!我要走進人生另一階段喇!」本來應該係一段非常美好既回憶,竟然整件689做嘉賓,名不正言不順,侮辱晒成件事。

媽咪們你地開口埋口都係尊重尊重,黃之鋒同余綺華上城市論壇,又話而家D細路無家教,好想問你地教仔果陣係咪同佢講:「你要尊重全世界所有人,不論佢係好人壞人賤人,不論佢值唔值得尊重。」689無誠信無能無民望是常識吧,你仲叫班學生尊重佢,係典禮上向佢鞠躬,由佢見證自己人生中重要既一刻,Are you fucking kidding me?

 

一個畢業禮如此莊嚴,在於佢存在既意義,接受教育唔單止係學習知識或者裝備自己搵工,最重要係令自己成為一個懂得獨立思考、懂得明辨是非既人。See?班畢業生敢於向當權者表達不滿,佢地就係最佳示範,I am so proud of them!如果呢D就叫讀屎片,咁你係咪想自己班仔女將來只懂阿諛奉承,做個不分是非黑白既擦鞋仔?唔通咁樣就係你心目中既未來社會棟樑?

有人可能會話:「仲洗你講咩,佢地無得救咖喇!」No!你——錯——鳥!如果大家發現有屋企人成日去親子王國蒲,記得多D同媽咪傾下計,關心下佢有無短暫喪失思考同批判能力。引導家人返回正途,重拾人生,其實唔難。

 

講開又講,其實親子王國都仲有好多為正義而戰既清醒媽咪:

001

002

003

 

大家要繼續努力呀!親子王國仲有得救架!是咁的,呢排高登開左親子台,子女可以考慮下同媽咪一齊上去了解下時事1,都不失為一個唔錯既親子活動。

最後醒大家一句真言:「父母好與壞,在乎溝通與關懷。」

 

  1. 編按:聽聞好多以「近親」為題的POST,好不溫馨~

作者:婷欣

婷欣
你好,我係風月亭亭長:)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 42285
Date: 2013-06-28 14:18:26
Generated at: 2019-11-12 05:14:25
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/06/28/42285/親子王國幾時先醒覺?