香港該全力推動使用生物柴油

(原載於:http://jackyhtlim.blogspot.hk/2013/07/Bio-dieselforHK.html

過去既有從政策研究、營業車經營,甚至從賽車角度談論過柴油車嘅好處,甚至可謂對柴油車推崇備至。不過好多人仍然認為柴油車係空氣污染最大元凶,包括小弟認識的一位美麗依然的前新聞主播,結果我以「恭喜你成功被政府洗腦」回應,搞到佢哭笑不得。如果想再深入少少了解我對柴油車的論述,可以去找 2009年9月號的《TOP GEAR 香港版》同2011年2月出版的《香港巴士回顧2010》

 

 

 

柴油車的好處其實好多,今次唔講機械而集中於環保角度,柴油車的廢氣排放比起電油車更低,筆者就呢啲觀點過去幾次攞足資料去立法會的公聽會上與環保署官員(特別係助理署長莫偉全)拗到火紅火綠,就是要炮擊政府十多年來的誤導。佢哋呢啲誤導最大得益者,其實就係庫房同油公司。事關柴油車嘅耗油量比電油車低約30%,以每升除稅價約$11及約$6.0 燃油稅計算,涉及每年「億億聲」公帑同油公司收益。一個貪錢嘅政府怎會不編造故仔欺騙市民!

就在「維護公帑收入」及「油公司利益」之嫌疑下,柴油車可帶來的第二個好處也遭到忽視,所指的就是Bio-Diesel 生化柴油。昨日《蘋果日報》「地溝油妙用 齊齊打爆油缸」報導,香港有三間生化柴油公司,但製成品卻是遠銷歐洲或僅供政府車輛使用。呢件事咪反映咗政府手腳不協調,又或者報導尾段「ASB總裁Anthony Dixon指出,政府推動電動車,但從未談及生物燃料」,第56期「陽光時務」訪問我提到「當其他國家都只在試驗而只有中國先咁大力發展電動汽車」, 係咪又是一個政治任務睇嚟都不言而喻架啦。

 

Bio-Diesel 除咗報導提到「無硫」所以「應該會無黑煙」呢個好處之外,响宏觀的環保理念上是有助減慢石油資源消耗。另外,5月25日响立法會同莫偉全陸恭蕙「打到飛起」嘅十五年車齡限制及資助換車計劃,Bio-Diesel 同樣可以改善舊車嘅廢氣問題。筆者一位在英國的朋友有部舊款「油渣Benz」,但忘了是「火水燈」的W115 還是W123(很多年沒聯絡了),但記得他每週(定每月)都到一間Fish & Chips 店收購炸完食物的食油,然後直接注入油缸使用(當然還是要加一些油站的柴油)。最近跟在香港而也認識他的朋友知道,他這輛「錢七」車子依然安好。

 

 
Benz W115 series                   Benz W123 series

 

所以,政府實在無理由不推動,而不推動的唯一解釋就係為咗S兩楝!

延伸閱讀
審計署繼續為霸權政策抬轎
的士業嘅謀生困局
賽車運動的背後意義
施政報告車齡限制計劃

 

作者:林鴻達

林鴻達
Jacky Lim,香港土產但祖家四代來自馬來西亞砂朥越州古晉市。縱使2012年8月8日成功爭取保留尖沙咀碼頭巴士總站,但未能歸隱,唔只因為「仲有手尾跟」,更體會到香港真係一個 Dying City!! 社區發展動力培育政策會員,參與社會議題、政策研究倡議;報刊時事評論撰稿,文章可見《蘋果日報》、馬來西亞《東方日報》、新加坡《聯合早報》

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 42748
Date: 2013-07-04 00:49:52
Generated at: 2022-08-11 19:07:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/07/04/42748/香港該全力推動使用生物柴油