打斜排隊?Y字排隊?定打直排隊好呢?

原載於:MTR Service Update Page

圖左上:西鐵站幾何圖案,圖左下:康城站開幕時的排隊指示,圖右上:轉車站排隊貨,圖右下:九龍塘排對法

圖左上:西鐵站幾何圖案,圖左下:康城站開幕時的排隊指示,圖右上:轉車站排隊貨,圖右下:九龍塘排對法

 

之前九龍塘站一邊的月台,曾在10月29日至11月1日,測試「左邊出,右邊集中打斜排」的新排隊方式,即係港鐵第 5 種排隊標準。好多朋友都話係抄台北捷運 … 但原來,最先採用嘅唔係人地嘅鐵路系統,反而係2003年通車嘅西鐵綫。

 

以前喺西鐵月台上(包括尖東站),門與門之間都有黑色幾何圖案,引導乘客於幕門的「固定面板」(Fixed Panel)候車。當大家有秩序地先落後上,就能縮短停車時間,但因宣傳不足,識得點排隊的乘客唔多,再精心嘅設計也是無用武之地。後來到2009年康城站開幕,月台幕門上也新增標示,分流開搭梭列車的乘客,好讓最長要等12分鐘車嘅佢地,到月台較適合嘅位置候車。隨港鐵乘客量每年均創下新高,而市區綫近年喺部分時段加密班次,一些繁忙嘅轉車站,都開始以劃綫方式,重現類似的排隊法。

 

「九龍塘排隊法」看似上落車係暢順左,不過最大的敗筆,是上車人流只可從右邊登車,車箱又無廣播,俾落車乘客預先企埋一邊就好位,於是撳著秒錶一睇,每班車停站嘅時間不跌反升,更甚係長長的隊伍時刻堵塞住通道。結果4日的測試當中,有3日站方都要間歇性關掉落月台的電梯,避免人流過多造成危險 …

 

停車時間增加的另一個主因,係現時月台上好難聽到關門廣播,好多時大家以為仲可以上車,點知車門隨即關埋,當夾到物件或者乘客本身,道門又再開過,結果造成惡性循環,費時失事。事緣當年地鐵公司鑑於衝門問題嚴重,便由九龍塘站開始,取消月台的關門廣播,務求乘客唔會落緊電梯時,知道車門快要關上就加快腳步,寧願「靜靜雞」關門就算。

 

事隔十年,「靜靜雞」未能關門發揮原有功效外,更要車站職員每到繁忙時間,以口述方式提示每班車何時關門。有見及此,全部行車綫(除輕鐵外)最快今年尾會有新裝置,每當列車即將開出,就同步於車內外播出關門提示聲帶;而太子站即將會再試行新排隊方式,直到月底才會結束,到時又要大家俾意見啦 😀

 

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】最強多人喪屍遊戲 《Left 4 Dead 2》相隔十年推出最後大改版 by 五木
    經典遊戲《Left 4 Dead 2》推出超過十年,話佢係最強多人喪屍遊戲應該都無乜異議(雖然我覺得一代正啲) […]…
  • 點先可以令男人唔好偷食? by 木頭
    衰啲咁講,你地由細到大所有來自電影、劇集、小說入面果種忠貞好男人,好似耶穌、真神同觀音一樣——係,冇人可以證明佢地唔存在,但同時亦都冇人可以大大聲聲話佢地親眼見過。就算你有姊妹同你講佢見過,甚至親身擁有過,都只不過係源於佢地唔了解佢地身邊嘅…
  • 評論人高調收禮物拆禮物,有無職業道德問題? by 論政西人
    你看看?當時評節目主持,都可以這樣子高調收禮物,收完禮物之後就在節目的面書說自己收過什麼禮物,日日收月餅,收到手軟,還有禮貌地說多謝。不知道,若將來這些品牌,這些機構發生什麼事,晴朗主持,又會不會可以持平評論呢?…
  • 傳訊息=互FLIRT?你點睇? by 毋乜贊
    我地就唔好局限喺性別上,社會有同性戀有異性戀,我就一概講sd短訊俾非戀人(講緊係一個駁一個嘅短訊)。耐唔耐約下食飯,傾下心事,八下邊個同邊個係咪有路/分左手,我搵朋友嘅原因都離唔開lee幾個原因,一句起兩句止,而行街睇戲食飯等,我都可以一個…
  • 公主病嘅人真係好難頂 by 小盛女
    我有個好朋友叫Crystal,佢一向好善解人意,份人細心又識照顧人,入得廚房出得廳堂,唔會夜蒲係個乖乖女,我以前成日都講笑話邊個娶咗佢就發達,可惜自從佢拍咗拖之後就染上咗公主病,180度轉變,要個個就晒佢,小小事就發脾氣,搞到大家都敬而遠之…
  • 我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人 by BEAR 兒
    「只要我說了,我就是輸家。我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人。如果不想受傷,你就得先去傷害別人。這道理我年青的時候就學會了。」她穿着一條白色的連身紗裙,披肩的黑髮和鮮艷的紅唇使她散發着成熟女人的魅力。這番話出自她的口中,非但不突兀,反…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 55815
Date: 2013-12-01 14:07:50
Generated at: 2020-09-27 23:06:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/12/01/55815/打斜排隊?y字排隊?定打直排隊好呢?