2018年就要大推普教中?

普教中統計

 

普通話教中文(普教中)並非咩新鮮議題,但家陣真係遍及各大中、小學。我間中學初中都有搞普教中,係叻嗰兩班先會用普通話。我唔叻,無試過。我嗰時唔明,其實初中都必定要上普通話堂,中文堂又要用普通話?雖然無試過普教中,當時已經覺得好彩;如果用普通話學中文,上堂一定好唔慣。

睇番好多普教中嘅研究報告,普教中係能夠令寫文更貼近書面語,諸如減少「我走先」、「我食飯」等「口語入文」。誠如鄧城鋒於《關於「普教中」討論的反思》一文所說,『普教中』只能使學生遣詞造句更加規範,對於其他許多更重要的寫作因素,例如創意想像、命題立意、謀篇布局,卻不見得有甚麼幫助。」何國祥等(2002)的研究甚至指出,普教中班的成績和課堂表現均略遜於粵語教學班。主因是學生不識北方方言,聽唔明老師講課甚至唔敢提問。「學生保證了讀音或詞型句式不犯錯(或少犯錯),付出的代價是句子內容貧乏和思維訓練減少。『普教中』對中文科各大學習範疇教學的影響,尚待研究。」

 

時間表

 

普教中嘅影響係「尚待研究」,而普教中嘅推行就真係「急不及待」可以形容。語文教育及研究常務委員會零八年搞咗個四年計畫,拎兩億推動中小學改用普通話教授高小、初中中文科。呢個計畫都幾大規模,有成一百六十間中小學參加。計畫書裡面仲有個時間表,話二零一八年,「絕大部分學校推行普教中」,去到二零二八年就會全面用普通話取締粵語教學架啦。

我同班朋友就用中學概覽做個粗略統計,有啲有趣數字可以分享嘅。普教中喺沙田區最普及,接近三成九中學都搞。四成五嘅「普教中中學」都喺九龍。

董建華喺零一年施政報告都講:「市民亦必須學好普通話,才能有效地與內地溝通交往以至開展業務。」如果全香港中小學都用普通話教中文,一定對中港融合好有幫助。但既然普通話教中文對提升中文水平嘅成效存疑,我地更加要分析:咁對我地本土文化會有咩衝擊?對我地嘅中文水平會有咩影響?我哋成立咗港語學呢個專頁,希望大家都關注下。希望大家睇完篇文,識得關注國民教育,都識得關注下普教中;對於「普教中即將普及」嘅狀況有個意識,唔好做沉默的羔羊。

 

港語學街站圖片

 

作者:牛虻

牛虻
中醫學生

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 打工仔都有私隱㗎大佬! by 小盛女
    「我WhatsApp send咗張相畀你,你而家開嚟畀大家睇。」經理Matt說。…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 59040
Date: 2014-01-01 14:58:55
Generated at: 2022-10-02 05:27:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/01/01/59040/2018年就要大推普教中?