浮過繁華大地

原載於: MTR Service Update Page

港鐵載客量於 2013 年再創新高,達到每日近五百萬人次。而喺繁忙嘅鐵路網絡入面,恬靜其實並不奢侈 。

呢一年,Shani 同 Perdy 兩位大過我地少少,同屬「80後」的兄妹成立左 FloatPlay Mui 專頁,並開始《浮過繁華大地》計劃,喺各個車站「飄浮」起來。妹妹 Perdy 直言係個普通打工仔,本身無讀過藝術,但覺香港人生活繁忙,尤其各位乘客每日都要匆忙趕車,所以就借「飄浮」動作,介紹並提醒我地忘記左、唔得閒留意,但靜靜存在於大家身邊嘅軼事。

Perdy 覺得香港的地鐵車站以紙皮石磚、書法字同鮮豔顏色裝修,係香港嘅特色,所以一諗到提材,就會同哥哥 Shani 出去影相。不過「成功需苦幹」,原來影每張相都要嘗試十幾次,先有滿意嘅效果,有次 Shani 掛住喺車廂揸機,差 D 漏左 Perdy 喺月台 tim!

 

19643

 

《浮過繁華大地》至今持續近4個月,每星期都有兩、三幅相上載,佢地仲有應節作品睇嫁,好似 Halloween 時 Perdy 會扮「地鐵厲鬼」,聖誕新年又會扮聖誕老人,繼呼籲過乘客留意身邊垃圾筒位置後,佢地都有興趣再做 D 有教育意義嘅作品。雖然自兩鐵合併後,港鐵沿綫多左唔少如烏溪沙等的「靚景」車站,但 Perday 認為要接觸大自然,不需要偷偷摸摸,所以預計喺「浮過」港鐵大部分車站後,就會以其他風景為主題,繼續發掘眾人身邊的大城小事。

 

喺假日,不如大家都慢慢行坐一坐,搭車時欣賞下佢地嘅作品,輕鬆下吖 ~

作者:MTR Service Update

MTR Service Update
數碼媒體平台上影子的鐵路公司溝通渠道, 專注於乘客資訊的工作,目的為示範公共事業之應有水準,服務範圍 ➡️metroride.hk/ServiceScope

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 59992
Date: 2014-01-11 14:58:36
Generated at: 2020-02-17 04:09:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/01/11/59992/浮過繁華大地