【新詩分享】罌粟

藍天白雲(林非攝)

 

沿著螺旋形的曲線
煙在跳升
我卻沿著遺跡下沉
已折了一邊羽翼,啊
沉落在罌粟田中

長眠在帶著迷香的田中
罌粟吸血而茁壯成長
紅得妖嬈的花滴出鮮血,呵
回歸那土壤啊

任由自己被罌粟的豔紅包圍
倘佯在地上自然能看到天空
天空藍,罌粟紅
從眼瞼摘取一朵罌粟
沒有意識地跟花瓣談情
喁喁細語
雙唇扇動引齒輕噬
只道是輕吻因而染得血紅
其實是喃喃的囈語
緊咬雙唇而出血

一滴血足以燒毀罌粟田
重演天使墜落人間的一幕
一滴血如同理想破碎
千點萬點星星之火
燎原
漫天煙火迷濛
火葬,焚我以罌粟
鴉片的迷香最後一次從眼角滲入
無力反抗
呆立如稻草人

黑夜中依稀人影如鬼如魅
光禿禿的田野嘆著微白的煙
罌粟的迷香已盪然無存
而我茫然
輕撫背上未癒的傷口
獨自站在無人的黑土上

 

作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 有時真係不得不佩服鄭松泰。 by 白木乩
    他很清楚知道,泛民主派在議會入面做的事,先不論抽空來講有無意義,因為這個不重要,重要的是,可能支持鄭松泰的選民,即是上述投票傾向屬於非建制、非泛民、非左翼社運的選民,會怎樣看待泛民主派的所謂「議會抗爭」,熱血公民的支持者,一定是不齒泛民,泛…
  • Gel 甲嘅女仔唔係人人受得起。 by 毛言地
    會Gel甲嘅通常都會係依幾個類型之一:蒲開、飲開、玩開。當然如果你都係抱住今晚有酒今朝醉嘅心態,或者你自問你能夠食住依幾類型嘅女仔,你要去馬緊係冇問題;不過如果你自問係個情竇初開小男孩,或者夜晚十點就眼瞓或者唔飲得嘅,Gel甲嘅女仔對你嚟講…
  • 結婚太久,激情不再? by 朱利

    JJ與老公拍拖3年,結婚10年,育有一子。兩夫妻每日各自返工放工,生活早已平淡如水。…
  • 【三十零歲大悲咒】友情 by 法印
    友情,點都放唔低,長駐最後一位,變成心入面嘅刺。三十零歲嘅友情,就係無咩時間可以理友情。除非你有返下教堂做下義工,又或者咁睇唔開去搞政治。 如果唔係一個月根本無咩機會見到所謂嘅朋友。友情對於開始踏入半中年嘅一個佬,就好似食西餐果陣俾對筷子你…
  • 做PTGF,做到同事幫襯你 by FAKE 文青
    那天我穿了低胸白色的連身裙,站在 1131 號房前,我同自己講:「加油,做一晚仲好搵過我OT一個月,我OT一個月係無OT paid架。」…
  • 真正既泰妹係點架? by 尼克。泰國。流浪看
    有一種戇鳩,叫泰妹。不是說所有泰國女生都戇鳩,就剛巧尼克認識的好像都蠻戇鳩。泰國妹到底有沒有傳說中的溫柔?那就視乎你們關係有多親密。越親密越溫柔嗎?對不起沒這回事...…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 63910
Date: 2014-02-20 00:45:11
Generated at: 2020-06-07 04:35:56
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/02/20/63910/【新詩分享】罌粟