馬航客機安全降落南寧?若要人不知唔好太低B

馬來西亞航空客機失事,本來都想停下抽水機,以示尊重,但不爭氣的港媒依然提供花生,無辦法不cap圖、存檔、分享。

搶突發新聞,在報館並不奇怪,特別是網上即時新聞,聞說搶得厲害。但不知道爲甚麼,可能有國際趣味新聞網誌在facebook專頁的突發好似很快很準,甚至做埋ticker,又或者內部原因,搶新聞搶得愈來愈厲害。

搶就算了,但搶了單未經證實的消息,都算了,但搶了之後,發覺勢色不對還要加句「『人地』引述錯咋WOR」戴頭盔,竟然冒天下之大不韙改新聞,呢個官台幾時變中宣部。

 

Before:小插曲,可能之前呢個技官台,俾人發現係Yahoo! 新浪發現舊有錯題版,而家迅速改曬,米住,呢個世界仲有google 頁面庫存呢?

小插曲,可能之前呢個技官台,俾人發現係Yahoo! 新浪發現舊有錯題版,而家迅速改曬,米住,呢個世界仲有google 頁面庫存呢?

Screenshot 2014-03-08 11.36.49

After:拿拿拿,頭盔啊

 

即係改新聞,改下錯字還可以的,但這種「掩飾式改錯」,怎麼也說不去,理論上是要出訂正,好似下面呢幅路透社咁wor。

 

Screen Shot 2014-03-09 at 3.24.08 am

 

所以都係一句,麻煩cross reference 一下,小心d出,錯就認,而且要企定。一唔係有創意d,早d搵霍金講兩句。

最後,如果發現香港傳媒有甚麼大錯小錯,特別是意思扭曲到令人發笑,歡迎到此FB page報料

 

關於作者:膠譯館總裁

膠譯館總裁
會說法文的德奧膠一名,熱愛旅行、古典音樂,疑似和一個叫甚麼膠事錄的,還有維基百科有不可告人的關係,但最重要係崇優,其實這個世界沒有左膠,只有腦殼壞掉和知識不足,卻扮很有料,但往往笨實而轉彎不能

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。