港大民研特首評分係「被拉高」還是「拉低」?

港人港地截圖

港人講地截圖

 

尋日友站《港人講地》話特首民望調查俾好多零分嘅極端受訪者拉低哂,仲話呢D 數據「藏在民意網站的暗處」,於是我就去咗香港大學民意網站睇吓:

 

figure_1

 

咦?咁容易就俾我download 原始數據?

Download咗個file,發現係俾SPSS用嘅.sav格式,唔怪得友站話「要以特定軟件才能打開」啦。不過我用免費嘅「R」都開到。1

今次用嘅數據於2014年3月14日從港大民調中心下載;至於R codes,我放咗響Pastebin

友站話除咗平均分,評分分佈都好重要,咁就畫個直方圖(histogram) 睇吓啦。

 

figure_2b_cht

 

係喎,個評分中位數50分,而有唔少人俾0分,拉低個平均分去到47.4...2咪住先,友站同港大民調都話平均分係47.5。友站一定唔會咁唔認真,唔睇清楚數據就亂噏嘅,一定係我計錯數。

原來我唔記得加權。

 

figure_3

 

港大民調網站話,佢哋每一次都會將原始評分,「根據香港人口的年齡性別分佈加權調整」。例如如果今次電話訪問,有41.5%嘅受訪者係男性,但係原來香港人口有45.4%嘅人係男性,比受訪者入面嘅男性多,咁我哋就要將男性原始分數嘅比重加多D,平衡返,等數據可以代表香港市民。

 

好喇,等我加權之後再畫個直方圖出嚟。

 

figure_4_cht

 

今次個平均分,四捨五入之後係47.5,似乎我今次計啱數。咦,但係平均分大過中位數,而大部份數據都響圖嘅左邊,似乎俾梁特首高分嘅受訪者先係極端人士,而

47.5呢個分數已經係拉高咗嘅分數喎

 

即係話,友站一係就無睇清楚數據,一係就計過數之後選擇性公佈結果,再指港大民調「藏頭露尾…實在無法不令人懷疑民調背後的用意,即使不是存心誤導,但這又是否一個公正持平的民調機構所應採用的發布方式呢?」實在乃零步笑百步之見。

 

  1. 話說回頭,除純文字檔案外,有何檔案格式不須「特定軟件」開啓?開張圖都要「小畫家」或「預覽程式」啦 []
  2. 友站指0分人仕為極端評分,同情地理解,友站可能視0分人仕為outliers。如是者,友站卻未有詳述其outliers之定義,及未有排除bimodal distribution 之可能性。 []

作者:SweetSourPork

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 見工過份自信,其實都幾乞人憎 by 小盛女
    其實我唔係淨係想見仔,但係打咗十幾個電話都無人聽,有啲又放我飛機,得佢同另一個女人肯嚟見,呢個女人大我7、8年,經理級人馬,我係請助理,即係under我,其實我都知佢未必啱做,但見佢人工都唔貴就見吓。我不嬲對嚟見工嘅人都好客氣,首先我比咗張…
  • 我們都是活在Jonestown by 《輔仁媒體》編輯組
    Jonestown的教訓其實跟香港的命運相似得可怕。一群當初相信民主回歸的領袖,帶領香港人及其下一代「回歸祖國」,跟隨「中國人堀起」的路。「回歸」後中國人政經社全方位掠奪港人所有,理想崩潰而留下殘酷現實。這些領袖,有的醒覺了,卻做不了甚麼事…
  • 溝俄妹的技術研究 by 技術官僚主義者
    平心而論,俄妹同香港女仔嘅主要分別,係佢哋平均得分較極端:大部分唔係高過70分,就係低過40分;香港女仔係完全相反。大部分人在40至70分區間,成日見啲女有80分,已經俾窮ABC狗衝。因為中庸之道嘛。好似係。即係高過70分會俾同事/同學鬧死…
  • 跳老舞 by 健吾
    中環的教舞老師,年薪可以比做刁的ibanker 人工連bonus 高。有人在做不正經的勾當是事實,香港人愛看不起做不正經勾當,出賣頸以下的身體賺錢這回事,也是事實。…
  • 望住個EX 攬住新女友嗰種感覺真係呢. . . . . . by 莎拉舒
    成個人即刻頹曬,好想衝番屋企,唔想同任何人應酬,個天就真係好似同自己開緊玩笑咁,之前分手後一直都好想係條街撞番佢,見到有佢身上特徵既男仔都會停低望一望,例如釘黑色耳環既,成個情形就好似電視劇感動畫面,以為大家無見好耐,再次見番會發現原來好掛…
  • 【遊戲短評】勁好玩種米模擬器 《天穗之咲稻姬》落田及戰鬥皆令人欲罷不能 by 五木
    《天穗之咲稻姬》(天穂のサクナヒメ)公佈初期無乜人留意,推出後因為超認真嘅耕種系統意外地喺外國引發熱潮。實際上 […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 66322
Date: 2014-03-15 14:05:33
Generated at: 2020-11-30 07:06:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/03/15/66322/港大民研特首評分係「被拉高」還是「拉低」?