到底你真係鍾意、
想搵個人嚟鍾意、定想有人鍾意呢?

愛我請留言

 

小盛女一向少看TBB劇,不是因為它拍得爛而罷看,而是下班回家通常都已經在播片尾曲。最近朋友說那套《愛我請留言》出奇地好看,很寫實,不再是「飛檐走壁關禮傑」或「通臂神猿謝天華」,劇中亦不乏金句,於是我便利用幾天假期連追了幾集。

果然沒有令我失望,故事雖然平淡,卻很寫實,甚至寫實得令人有點心痛,就像把日常生活搬上銀幕一樣,亦正因如此,令人很容易有共鳴。最印象深刻的對白是:「到底我真係鍾意、想搵個人嚟鍾意、定係想有人鍾意呢?」這個問題經常在我腦海浮現,特別是在失戀後、被拒絕後、被愚弄後。

 

有人說治療失戀的最佳辦法是投入另一段新戀情,的確,失戀後總是不習慣一個人,常常希望有人陪伴、有人錫、有人關心,於是四出尋找下一個Mr. right。每當有人對我示好,我就會開始猶豫自己是否真的喜歡這個「好人」,還是純粹想有人鍚,朋友說:「試吓先啦!可能試試吓岩呢!唔岩咪分開囉!」說得多簡單,可我從不覺得愛是可以用來試,也不想浪費別人和自己的時間,收兵?好賤啫!所以唔岩真係無謂開始,廢事累人累己。

小盛女曾經同自己講過:「拿,一係唔收,一收就梗係收個自己真心鐘意嘅男朋友啦!我覺得咁仲有霸氣!」

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 71212
Date: 2014-05-04 15:09:08
Generated at: 2022-09-28 13:31:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/05/04/71212/到底你真係鍾意、想搵個人嚟鍾意、定想有人鐘意