反對派

政治 / 最新文章綜覽

拉布

(MEMEHK 圖片)

 

在香港人的搵食文化中,「反對派」三字本身已是原罪。

英語世界中,反對是Objection,Object本身無褒貶,純粹立場不同,閣下有空youtube一下英國西敏寺國會會議,那管發言中人是首相還是議員,誰人發表膠論,在座眾人群起而噓之,議論紛紛,馬上發聲便是,何需排隊排隊攞籌?

 

凡事以常理領悟和批判,有則改之,無則加冕,崇優恥劣,只是尋常人之常情,被讚的好好享受幾秒光環,被噓的想想為何自己淪為膠,知恥近乎勇,批評批評,就是以手比劃,直言持平,人一世物一世,聽幾句逆耳說話,就似苦口藥,唔死得人嘅。

偏偏今天多少腦袋中依然根植醬缸思維的香港人眼中,許多事情就算他們明知不妥,但每逢見到別人異議,他們便會條件反射,馬上「以和為貴」「家和萬事興」「和氣生財」上身,反對和民主原來都不是好東西,這種人好辯而無理,教人嘴已噢。

在他們眼中,「反對」一詞比希特拉更邪惡,議會中社論上,誰人膽敢對專權港共政權提不是,馬上有長洲包山那麼高的帽子扣下來,痛罵共國劣客到處排泄居然是「不包容」,智者列舉單程證和冇營生本事新難民所衍生的社會資源災難竟然是「歧視」。

 

海怡半島以北被行李喼攻陷時,民主黨中產議員和社工大佬忙著說陸客拉屎和發爛渣都是文化,高尚的香港人一定要體諒,好啦,論到這個高尚中產偽天堂終於被名牌特賣場入侵了,那些從來唔知針拮會痛的人忽然細胞敏感起來,高呼「海怡道不是廣東道」、嘩,原來阿媽係女人,以上資料鳴謝離地中產提供。

高鐵港珠澳橋蓮塘口岸規劃粗疏,事前預言大難臨頭,卻是「阻人發達」「為反而反」,事後醜聞陸續成真,另加港鐵私自破壞宋帝聖山,那些當日闔埋眼支持搵笨高鐵的膠人們居然可繼續以同一堆藉口罵人,公字都係佢哋贏,簡直世界之最。

「反對」好難寫㗎,喺香港要寫呢兩隻字,你作好被文革式批鬥的準備未先?

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】新 PS Plus 訂閱服務推出 要補差價兼無訂閱期揀引起爭議 by 滅盡殺手
    有見微軟推出嘅 Xbox Game Pass 大受歡迎,Sony 亦都緊接推出自家嘅訂閱服務,亦即係今日正式上 […]…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 73357
Date: 2014-05-25 15:12:27
Generated at: 2022-05-26 06:55:57
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/05/25/73357/反對派