我無歧視大陸人,我係鄙視大陸人

(原載於:姐死姐還在

10347802_265427003665646_1082227981293297202_n

 

平機會就「歧視條例檢討」的公眾諮詢已開始左個幾月,「將香港居民或移民身份列入《種族歧視條例》,為新移民及遊客提供理想的法律保障」,呢樣野真係聽到都火燒心。

我從來都無歧視大陸人,我係鄙視大陸人姐。歧視係不平等看待;而鄙視係有誘因,令我睇唔起佢地。

我係忍唔住要鄙視你~!
(又話我針對一兩個大陸人,唔係得我一個時運低,撞到醜陋的大陸人架,大陸人係好似7仔咁,無處不在呀…)

 

我真係唔想…
–> 搭MTR 再次有大陸人從後用雙手頂住我個腎臟。
–> Lunchtime 食飯行出公司,比D 自由行用個行李輾過我對鞋。
–> 去屈人寺買野,見到有班大陸女人著裙又露哂底咁打開個gip 執奶粉。
–> 去MK 打個白鴿轉吉串魚蛋,又見到大陸人再次抱起佢珍貴的細路痾金,我咀嚼緊架大佬。
–> 去迪迪尼或者海浪公園,見到「一名大陸人」代表佢祖宗18 代排係我前面,打我尖。

 

「我真係怕左你地呀…」

前年我去青島出trip,其中一個行程係參觀青島個XX 樂園, XX 樂園引入左隻北極熊, D 大陸人不停抱起佢地珍貴的細路,教佢地痴左線咁拍打北極熊館的玻璃,以得到北極熊的注意。絕對唔需要心理專家,都可以證實隻熊係懷上抑鬱症,長期有班精神失常的人拍打住自己間屋塊玻璃。同一時間,班企鵝都比班大陸人搞到好似飲醉酒咁,行唔到直線。當我參觀個時,我係聽得明D 動物叫咩架,佢地係大叫:「救我呀…好X 恐怖呀班大陸人」

係咪好心寒?因為我覺得香港人真係好似隻北極熊,日日都比D 大陸人迫害,日日都處於痴線同就痴線之間。

 

「這個世界最壞罪名」必定係歧視大陸人呢個罪名…
好啦,的確有D 大陸人無犯任何錯,佢地會指摘我地笑佢,歧視佢。冤枉呀,我地唔係歧視你呀,笑下唔比咩,咁好笑點忍呀大佬…

 

「純粹笑下你,唔係歧視你」的例子:

1. 我有個朋友的朋友去踢波,入左球,佢就好有型咁用件衫笠住個頭,再成個身鏟落草地慶祝。奇妙的事情就發生,佢pair LIN 相繼鏟甩左,佢狀甚痛楚,最後call 白車急救,佢好番之後,冇左pair LIN。我絕對絕對,可以對住燈火發誓我唔會歧視佢冇LIN,但我絕對絕對有笑佢。

2. 前排SAMMI 演衝上雲霄電影版,D 網民問佢飾演咩角色,有人答:「應該係機場新個條第3條跑道」。同樣,我真係無歧視SAMMI的身材,我只係覺得個網民好賤,但真係好好笑。

 

同樣地,大陸人有時真係好好笑呀,唔係歧視你呀,笑下唔比咩…

–>TBB個沒女呀銀話香港人笑佢D廣東話,其實我地真係笑下架渣,都冇針對大陸人,正如崔世安講普通話,點忍到唔笑呀。

–> 大學時期,S 同學去迪迪尼做暑期工,有大陸人問迪迪尼入邊架火車係唔係去邊都唔洗錢?S 同學答係呀。大陸人就指住架迪迪尼火車追問:「那去羅湖也不用錢?」,想笑死人咩。

–>你見到大陸D 游泳池,鋪滿哂人,好似MK D 咖哩魚蛋咁浮下浮下,仲繼續落水齊齊迫,點會唔笑呀。

 

PS. 大陸人犯錯,我地鄙視佢,又係我地錯。我地笑下佢,又係我地錯。而家大陸人係唔係玻璃做架,佢地R 著數打橫行個時又唔見佢地咁脆弱,下下都話人地歧視佢,不如返火星啦。

 

作者:姐死姐還在

姐死姐還在
我叫奴隸獸,任職大公司極小職員,日日比阿姐政治迫害,深明「姐姐不盡」的真諦,以「你睇我唔到⋯⋯」為每日工作目標。 「姐死姐還在」fb page

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 81790
Date: 2014-08-14 04:35:01
Generated at: 2021-06-16 15:59:13
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/08/14/81790/我無歧視大陸人,我係鄙視大陸人