後817:中共大勝

 

中共傀儡周融鬧劇玩了一個半月,以昨天817「十鳩幾萬(大陸)人遊行」作一小結,舊香港人和所謂泛民政客笑又笑飽,花生又吃夠,但這個幾月香港有史以來最惡劣的政治亂局,又是否幾包花生一枝喜力消遣完就算呢?

 

港共方面,其實現在連獻世派都不存在啦,中共習總對摧毀舊香港文化和節氣已是下定決心,他樂意花任何錢,但維穩人士必須交出高調成績,最少在表面上排場一定要有,管你幾廿年來扮忠心扮哈巴狗嘻嘻哇哇,走狗交唔出成績,相都冇得你打卡,看看自由黨和經民聯就知道,整場周融風暴的官方大合照之中,他們連企兩邊後排合照都冇運行。

周融這個半月以來狂賣廣告、660個街站+人工+物資、文首那個所謂遊行,還有周氏和黨羽的報酬…… 埋單四、五千萬冇走甩,中共擺明車馬不怕花錢亦不在乎政治倫理,你有你揭發我出錢買老臨,茄呢啡唔熟書唔知碇唔曉自己做緊乜,我有我大字標題「19.3萬人遊行正勝邪」。

閣下嘗試去找今天文匯報A版港聞來看–如果你不看報頭,你會以為自己在睇蘋果日報,由遣詞用字到全版高空鳥瞰人潮圖,連續十幾頁全是中共港共自high式鱔稿,爭取民主的舊香港人可以繼續嘲笑這種滲水新聞,但它其實不是給閣下看的,而是一份中共出口轉內銷的維穩工具,十三億以上的大陸人及身懷大中華情花毒的海外華僑眼中,這是「香港愛國者已經穩佔上風,反對派走投無路」的完美文宣。

 

此舉一箭N雕:中共把舊香港人反篩選的大義,化為其中一樣煽動中共國境內極端民族主義的慰安婦,把他們口中那「一小撮反中亂港份子」,打成讓大陸糞青予取予攜的沙包,藉此一邊打泛民一路讓被洗腦屁民罵漢奸消氣。

這次甚至是香港開埠以來最多人頭的中共動員群眾鬥爭(雖然當中外賣大陸愚民湊數成份甚高),反正周融「19.3萬人」及香港警……公安「11.2萬人」已被載入史冊,港公安乖乖配合維穩當然中共做了一件大好事,請看以下文匯報節錄:「……111,800人由維園出發是自2004年以來,警方公佈最多的遊行人數」,當泛民和左膠人士年復年為了上街人數和港共政府打口水戰的時候,今次周融一招收哂你皮:你2003以後累積上千萬人散步又如何?周融借東風,把泛民奉為吉祥物的遊行人數,化為襯托自己篤數墊屍底之用,香港公安十年磨一劍,成了毀滅「遊行數字遊戲」的那把火。

 

事已至此,中共公關 VS 泛民文宣,就似德國波遇上巴西佬,大炒七個一枝皮,數人頭遊行?原來大家都係篤數成癮,政治冰感的所謂中立香港人溫度更低,蘋果大字報咁得意?中共大公文匯抄足,Credit都唔駛俾。

至於泛民仲有什麼兵器喺手?哈哈,講呢尐?議會、上街散步、和平請願,用足三十年的技倆,至此已全沾中共污水,中港溶合在即,殖民敵我矛盾無限幅射中,所有和理非非手段全覆亡。

歷史告訴世人,當極權硬逼到把所有溝通渠道堵塞之後,不甘投降的人除了告密式鬥挖對方醜聞、白色恐嚇、真正拳頭甚至暗殺…… 以暴易暴以外,其實冇乜得揀。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】新 PS Plus 訂閱服務推出 要補差價兼無訂閱期揀引起爭議 by 滅盡殺手
    有見微軟推出嘅 Xbox Game Pass 大受歡迎,Sony 亦都緊接推出自家嘅訂閱服務,亦即係今日正式上 […]…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 82256
Date: 2014-08-18 14:15:57
Generated at: 2022-05-26 06:48:15
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/08/18/82256/後817:中共大勝