如果係都要喺暑期加上一個期限,我希望係一萬年…

(原載於:姐死姐還在

(純粹懷緬過去系列文章,特別送比而家都仲未做哂功課嘅朋友仔)

周星馳 一萬年

 

今日係8月29日,距離開學日只係得返兩日,你做哂功課未?

無論升小一定中一,每年嘅呢一日,我都悔不當初,因為通常我呢個時候都係咩功課都冇做過。本來買哂姣婆公仔月曆,寫哂「每日功課幾分鐘,返學之前好輕鬆」嘅人生目標全部都冇實踐。

其實每年暑假鬼節,見到呀媽燒衣,都好想隊埋本暑期作業落去燒。

 

趕功課小孩

 

到左呢個關鍵嘅時刻:

> 我都會數幾次,「1月大,2月小,3月大,4月小,5月大,6月小,7月大,8月大…」,因為我要確保8月唔係得30 日,make sure我仲有兩日做功課。

> 唔理三七二十一,唔理岩定唔岩,我都會痴左線咁將所有暑期作業嘅空隙都填滿佢。排句呀,擴張句子個D ,我全部都變左縮短句子。選擇題就要毫不經意,無規律的ABCD哂佢。

> 好似立法會拉布咁,我日以繼夜,夜以繼夜咁做功課。一邊做一邊諗:出得黎行,預左要還…

> 我仲會不停同天父講數:「天父呀,如果今年比我過到呢關,做哂D 功課,我下年真係會改過自新架天父。」

> 做做下,呀媽一定恐嚇我:「抵你死啦,你做唔完我實唔比你睇兒歌金曲頒獎典禮」。我係唔可以唔睇架,我個個年代無MYTV 架,我唔睇,開學我點同同學仔討論賽果姐。聽到呀媽恐嚇我,我就會好似鬼上身咁口up up 同天父講:「天父呀,唔好意思呀,頭先漏左,千其要比我係兒歌金曲頒獎典禮前hur hur 聲做完呀,我真係會痛改前非架我。」

> 最慘都莫過於做完一頁,揭去下一頁係叫你剪報搜集資料,臨時臨急叫人點搜,真係好想打999。

 

如果係都要喺暑期加上一個期限,我希望係一萬年 …

總係有幾年,9月1日係星期日,然後我又係會8月30日先做功課,然後再不停揭日曆confirm 9月1日係星期日。

痴左線咁趕緊功課嘅朋友仔,加油啦。

 

PS. 暑假過左之後,年尾peak season 之前,我呀姐觀音上身,慈悲為懷的比我放annual leave,都係個句,「如果係都要喺張假紙度加上一個期限,我希望係一萬年…」。Holiday,我真係「愛你一萬年,愛妳經得起考驗,飛越了時間的局限」

 

作者:姐死姐還在

姐死姐還在
我叫奴隸獸,任職大公司極小職員,日日比阿姐政治迫害,深明「姐姐不盡」的真諦,以「你睇我唔到⋯⋯」為每日工作目標。 「姐死姐還在」fb page

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 83555
Date: 2014-08-29 17:56:02
Generated at: 2020-08-15 21:39:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/08/29/83555/如果係都要喺暑期加上一個期限,我希望係一萬年