有MK仔參與的社運,將是一種突破

這些車,都是不知道從什麼地方來的。大家都只是用一張白色A4紙蓋著車牌,就放這兒。好幾輛,都是中港牌的。朋友叫我千萬不可以拍到車身,因為有公司名字。 我當然照做。我也是一個有義氣的人。

這些車,都是不知道從什麼地方來的。大家都只是用一張白色A4紙蓋著車牌,就放這兒。好幾輛,都是中港牌的。朋友叫我千萬不可以拍到車身,因為有公司名字。
我當然照做。我也是一個有義氣的人。

 

剛從旺角坐下來,昨晚不懷可意有人衝撞的地方,今天忽然有很多小型客貨車和貨車出現。已將整個佔領地方好好包圍。見到兩位朋友,一位總是在醉的朋友對我帶點興奮地說:「嘩,D車自己黎架,D貨車佬全部都唔理法律D野既,擺晒係度。之後佢地話,都收到風,話驚有人搞事。咪過黎睇住囉。而家D人(司機哥哥)識晒架啦,有邊個想搞野,一個埋黎,有五六個出黎反圍返佢,今晚應該OK既……」

 

昨天晚上,一個我最好的朋友Whatsapp我,叫我要發放消息,叫在旺角的單身女士要離開,說很危險。當我沒有回答他的時候,他已經傳簡訊過來搶白了我,說:I know it’s just too sex discrimination and district discrimination(我知道這是很性別歧視和地區歧視)。

早幾天,有朋友說佔領旺角會很危險,應該叫人散。我的朋友反共道而行,反問一句:你呢D中產,其實有冇識過MK仔?佢地人工唔高,學識冇你咁多,但係佢地好講義氣。你有冇真係識過一個MK仔?我就有。他們對我的好,不是錢,而是一種錢以外的承諾,努力,盡心。

在旺角,留守的網友倫爺說有人派牛腩河做早餐。早上有免費報紙,MK仔有MK仔的思考模式和想法。而MK仔,代表著一種階級分別。佔中一向自詡中產活動,過左海,你既事同我既事,根本唔關事。但現在MK都有事,MK仔就出來了。

 

遮打 旺角

 

這次運動,可以連結不同階層,是左派常說的話。所以我的左派朋友會用他的方法,去提供叉電,或是叫人留守,不要離開。這次的運動,有MK仔參與,將會是一種突破。這是我於十月一日凌晨看到的事。

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 86775
Date: 2014-10-01 03:40:00
Generated at: 2022-09-27 07:38:00
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/10/01/86775/有mk仔參與的運動,將是一種突破