鳩嗚中環:只要你贏左,民意就係屬於你

佔領中環 幫港出聲

 

我一向都唔係幾支持學聯既取態同行動,我諗你地個個都知。不過講係咁講,好老實我曾經對今晚既行動有一絲希望,結果今晚都係落左去行街,最後當然係失望告終。

 

我係六點鐘準時去到既,雖然都預左佢會鳩up一大輪,但我真係無諗過佢會講左成差唔多三個鐘,悶到要同史兄鋷返幾鋪大dee,玩到連我呢條廢柴輸左幾十鋪終於贏返鋪佢都未開波。大佬,每晚尾班車前先走兩三成人是常識吧,你唔及早開波到底係為左乜野呢?

到後尾終於講係圍政總,果下我係非常失望既,心諗:「唔通要黎返鑊首尾呼應?」一般而言我會簡單將行動分為兩類,純粹表態同爭取bargaining power,圍政總obviously係前者。我唔知點解到今時今日仲會有人相信圍政總係有用,你唔係覺得咁樣可以癱瘓政府運作呀?你繼續攻果個位除左搏拉真係無咩建樹可言。

 

本身金鐘呢個位已經好衰,警渣極容易可以將大家包圍,佢易攻,我地又難守,放不下金鐘情意結換黎既根本係損兵又折將。近一星期已經證明左流動戰術係更加cost effective,大家行多幾步路就係黃金戰場中環,你地仲等咩?旺角鳩嗚成效如何大家有眼見,如果加埋中環行街就更上一層樓。

唔好再同我講乜鬼野行街阻人返工返學,會導致民意逆轉云云。我已經講左十萬九千七次,民意根本無你地想像中咁重要,如果民意就係大晒既話,你班粉腸一開始就唔好出黎佔領,話說全香港應該有過半數既人都反對佔領。都係果句,只要你贏左,民意就係屬於你。

 

作者:婷欣

婷欣
你好,我係風月亭亭長:)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 92372
Date: 2014-12-01 15:22:33
Generated at: 2020-10-31 18:43:05
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/12/01/92372/鳩嗚中環:只要你贏左,民意就係屬於你