輸打贏要的政改思維

Terence Yun 攝

Terence Yun 攝

 

根據偉大祖國所寫既基本法附件一及二規定,2/3以上立法會議員贊成,政改方案先可通過。假設立法會已全面直選,咁即係呢個規定既精神係要2/3以上香港人贊成先可以改動香港既政治制度,超過1/3人反對就無得改。咁林鄭同689點可以話民意過半支持而民主派議員投反對就係罪人呢?佢地點解唔問下中央,當初個制度邊個定先既呢,而家係咪輸打贏要呢?

 

講番轉頭,當年(2004)唔係無啦啦釋法,加入人大先設框架既五步曲方案,成件事就唔會為中央同特區政府不斷創造危機。因為原本既制度係俾佔半數既功能組別議員去守尾門,否決影響佢地利益既真普選方案,所以驚通過唔到政改既唔係政府同建制派,而應該係泛民。而家局面搞成咁,就係中央十年前駛橫手,破壞自己設計既基本法,將主導政改既責任變成由中央自己揹晒,咁咪做成支持民主既市民同中央不斷對抗囉。只要跟番原本個制度,中央其實可以乜都唔理架喎,到時到候就叫功能組別班廢柴做醜人,㩒個制否決就得啦!搞成而家咁,學老夫子話齋:「自作自受」。

 

議員被選出黎就係向投佢票既選民負責,唔係全香港市民,佢地唔聽民意(全港性)係天公地道架喎,連咁簡單既民主精神都唔識,枉班負責政改既問責官員,駛我地香港人幾千萬去推銷政改。如果政府真係咁執著民意,咁點解唔叫中央修改基本法為1/2議員贊成通過就得呢?或者直頭唔駛立法會投票啦,既然咁信民意企係自己果邊,咁不如由政府搞一場全民公投,一人一票,過半數贊成就通過袋住先方案,我相信好多黃絲帶會贊成架,唔駛而家連何俊仁幾時辭職都拗餐懵啦!

 

呢個故事教訓大家,一個極權政府就係永遠都咁低能,為左要控制一切,就習慣不斷做出大小動作加強壓制敵人,結果最後咪綁手綁腳綁番自己囉。

 

作者:安祖

多重身份集於一身:通識教師、社工、基督徒、家長、反國教浪潮下當選的校友校董。無論上班下班,每天與智能手機、面書三位一體,分分秒秒等like,瀕臨被太太斷網邊緣。呂大樂教授筆下沒有個性,又近乎超齡的第四代香港人;還是苦等出頭,屬於三十世代的第三代人?把書翻了幾遍,到今天仍然身份迷惘,未有定論。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 95848
Date: 2015-01-10 03:20:06
Generated at: 2022-09-28 12:13:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/01/10/95848/輸打贏要的政改思維