強國家長搵補習:出得起錢我就大撚哂

(photo via cc Flickr user Fanyun H.)

(photo via cc Flickr user Fanyun H.)

 

話說曾幫一蝗童補習,當時其老母親表示有意送蝗童予大雜燴補習社,故將中斷補習。

那時我暗自開香檳,以為從此與該奇葩家庭絕緣。

未幾,蝗乸屢次致電求救,表示蝗童不願上補習班,更指定要本人續約做書僮;那時我皆輕輕一推,蝗乸亦只能知難而退。

直至今日,蝗乸再發功。

 

蝗乸:呀jer jie(姐姐)呀,柯哥luuii(我個女)唔肯去飽zuup瀉(補習社)呀,ku佬解腰奶同ku飽ya(佢扭計要你同佢補呀)…………

蝗乸一如以往AK47我,我嘅肝火要在沉默中爆。發。喇。

 

「呀張太,我真係唔得閒呀,上次咪同咗你講囉,你又唔記得呀?」

 

蝗乸見我竟有位入並講出23個字,心知不妙,即重新發射,無限loop舊內容之餘,開始內心戲:

「我唔係搵唔到人呀,係佢一定要你補呀……」(同搵唔到有咩分別)

「你知啦,我個女攞開第一㗎嘛,你唔補佢,佢就無咗第一囉依家……」(咁係我攞第一喎好似)

「你依家都未畢業,無理由會咁忙。」(乜拎嘢logic嚟)

 

而最後一嘢,係佛都有火。

 

「嗱呀姐姐,你唔好扮忙喇,如果呢個價……又或者比多咁咁咁多…一定夠你肯幫我個囡啦……」

 

當下我眼火爆,語氣由陳小姐瞬間變陳生。

「呀爭(張)太, 你當我係咩?我係上門補習,唔係上門比人un喎,你以為錢錢聲就大哂呀?我依家話你聽,你同我聽清楚,唔撚係錢嘅問題,係我唔想幫你補,亦都無時間,唔!好!意!思!你明未?」

蝗乸的話筒一片沉默,似是嚇親,我當下乘勢嚟個「自問自答遺言式收線」:明就得,無嘢我收線先,係咁——drook。

 

大概對呢啲目中無人嘅家長嚟講,補習老師係一樣神奇嘅生物:佢又要死咬住你唔放,又要覺得你昆9佢。最低賤嘅就係以上呢種小人,恃住臭錢幾個,就以為出得起錢全世界乜拎都係佢嘅。小人心腹,一肚屎水而不自知。

 

所以話:八婆莫欺少年窮,他朝得志你見紅。

 

關於作者:多甩

我有回應

則留言

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。