【廣告人誌‬】Docomo 3秒煎餃廣告歌演唱者文曄星

 

憑一首類似警察故事嘅廣告歌,Docomo最新廣告Hit爆全城,更引發關於香港價值嘅討論。我地特別搵嚟廣告歌填詞及原唱者文曄星接受獨家專訪,親爆廣告製作秘密!

 

關於文曄星⋯

首先自我介紹一下,我叫文曄星(曄粵音讀「葉」),目前喺日本發展聲優事業。2014年出演日本富士電視台Noitamina嘅動畫《乒乓》(原作 松本大洋 導演 湯浅政明) 嘅華人留學生孔文革,並於第6話演唱劇中聖誕曲《ひとりぼっちのクリスマスイブ/Midnight Flight》,係日本動畫界、聲優界首個獲得主要角色同首個獲得有名字角色嘅外國人。另外,又以演員身份出演2014年真人版電影《魔女宅急便》中嘅河馬管理員Morio/モリオ。今年首次以填詞人同歌手身份製作演唱日本電信公司Docomo廣告《3秒Cooking-爆速餃子》嘅廣告歌。

 

關於爆速餃子廣告歌⋯

當時有音樂經紀搵我,話要搵個識得唱廣東歌兼作詞嘅人,於是馬上答應去做。當時首歌仲未寫好,對方就send左首DEMO過來話要按這個風格唱,首DEMO就是成龍《警察故事》嘅主題曲。所以可以好肯定,廣告公司/客戶係刻意要製作呢種效果嘅。如果冇聽主旋律,只聽伴奏,其實係可以將警察故事嘅歌詞完全代入首歌入面。

 

關於填詞嘅內容⋯

製作公司根據廣告內容畀左大意,再由我自己發揮。當時對方畀嘅原文如下:

ニラとニンニクはお好みで
いざ進め、皮めがけ
激しい炎を突き抜けて
ナイスキャッチ!

最後我寫成以下歌詞:

加啲韮菜更好味 伴著大蒜香
衝,再快衝,衝進,餃子靚皮裡面
火柱高升千呎,熊熊烈焰裡穿越
接得好

(網上咁多版本,呢個一定冇錯!)

 

將來計劃

喺香港發展音樂事業一直係我嘅夢想,我好希望呢首歌能夠正式進入香港市場。我亦希望有更多我填詞同演唱嘅歌能夠面世,畀大家帶來多一點歡笑。所以如果想合作的話,不妨主動聯繫我:[email protected]

附片係文曄星去年發佈嘅短片,真係盡展語言才華!

作者:廣告狂人

廣告狂人
心繫本土廣告,同時放眼世界。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 101039
Date: 2015-03-05 04:41:24
Generated at: 2022-01-19 06:55:51
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/03/05/101039/【廣告人誌‬】docomo-3秒煎餃廣告歌演唱者文曄星