圍爐取暖

 

明明已經過了立春和驚蟄,香港天氣偏偏乍暖還寒,間歇驟雨溝潮濕冷風,三月初春反而比一二月晚冬更冷。如此天氣,假如三五知己相約燒烤,圍爐取暖,順便裹腹,未嘗不可。

三五知己,旨在同聲同氣,圍爐取暖,花生一把,啤酒三打,鳩噏連場,由We can’t burn them all 到Chicken wings will be back皆宜,啤酒溝花生,說話咪當真,你明架啦,有些左朋膠友戲劇細胞發達,鏡頭前,大台上,人人大義凜然,雲長托世,包拯上身,大道德家發表大道德經,清風竟然輕拂,順便令佢秀髮飄逸,好似用咗Head & Soldier 咁樣,鎂光燈不停閃呀閃,仁哥仁姐又一次A1頭條,天助佢也,演技嚟嘅姐,嚇你唔到嘅。

佢著住GAP tee反資本家,笠住Hollister反歧視,單手捽住iPhone建設民主中國,都是高層次後現代艾未未式行為藝術,不要問,只要信,你唔好意圖或企圖質疑呢班再世孔孟嘅說話呀,人哋道德光環耀眼,你嘍囉一名,冇人冇物冇父幹冇政棍冇律棍冇大佬撐腰,咪駛旨意挑戰呢班永續社運抗爭營業部高級經理嘅履歷表呀,抗•命•不•認•命,深•耕•細•作,啲口號吹到終国BB頭咁大,差唔多要PG家長指引,你識條繩麼?

 

「抗爭」兩隻字,一橫一豎,嗰個想像空間闊到仆街㗎,好似係,公民抗命喎,都要你生活緊嗰個係公民社會先至對辦㗎,而家律政司可以選擇控告,前政務司貪得嗰幾百萬就要坐監,阿梁書記勾結外國勢力收半億就理所當然,偉大光明正確嘅公安同志對有圖片有聲有埋片嗰暗角打丁柒警就不了了之,路邊玩粉筆或者帶辣椒油出街嘅細路竟然要馬上被重案組拘捕,又要宵禁足禁令,阿粉筆妹妹仲差啲入女童院,大佬,呢種北韓lization嘅愚民社會,邊忽公邊樹民呀?

對住呢啲滿口仁義道德嘅虛偽君子,你仲要和平理性非暴力非粗口咁BBQ式「抗命」,不能力敵,當然要智取啦,又要威又要戴頭盔是常識吧?咪再咁天真嬌以為著捷古華拉Tee裇嘅人就係捷古華拉先得㗎,人哋老人家而家改姓葉,最喜歡嘅係龍呀。

圍爐取暖,固然得一時小圈子快慰,不過燒碳自high呢回事,後生仔,唔好日日上電啦,吸入光環牌碳精過多嘅人,好易飄飄然,無分老嫩,個腦會殘架。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】新 PS Plus 訂閱服務推出 要補差價兼無訂閱期揀引起爭議 by 滅盡殺手
    有見微軟推出嘅 Xbox Game Pass 大受歡迎,Sony 亦都緊接推出自家嘅訂閱服務,亦即係今日正式上 […]…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 自己嚇自己事件簿 by 小盛女
    「架車有無開到左搖右擺先?車速如何?條路係咪好窄?呢度係咪交通黑點?要用理性去分析你擔心緊嘅事會發生嘅機率,然後你就會發現其實只係自己過份擔心,杞人憂天啫。」…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 101717
Date: 2015-03-12 23:33:15
Generated at: 2022-05-25 16:24:17
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/03/12/101717/圍爐取暖