《金瓶梅》係咪文學?

金瓶梅

 

《金瓶梅》係咪文學?唔睇尤自可,一睇其實真係不得了。

 

一般甜故好難被人稱之為文學,其實個講法唔準確,話甜故「文學價值低」會比較準確。何謂文學價值低?就係一啲除咗挑起你性欲之外無乜令人感動、思考、咀嚼(但不限以上三者)嘅嘢就謂之價值低,所以無人會不停咁讀一本風扇說明書讀得津津有味覺得係文學,而你起個壇好津津有味咁讀說明書,反而可能係行為藝術,在此不贅。

 

講返金瓶梅,一方面佢反映明代市民生活景況,另一方面亦某程度上有警世意味,刻劃人物嘅性格心理,所以其實係一部相當唔錯嘅文學作品。再者,金瓶梅嘅寫作技巧亦真係幾高,用文言文去描寫性愛,花樣繁多,將古人寫得好活潑,其實真係唔錯。

 

早年其實亦有唔少人認為武俠小說科幻小說寫得再好都唔算文學,又或者唔算「嚴肅文學」。但好明顯,金庸䘙斯理嘅作品,係超越官能刺激,晉身「文學殿堂」一啲都唔失禮,今日譚劍喬靖夫嘅作品可謂係繼承咗呢一脈。

 

我諗文學嘅定義大約就係咁了。「睇完之後有啲嘢」就可以了,可以係感悟,思考,有餘韻就好了。等如好似攝影咁,一樣露咁多,但令人回味,驚嘆技巧,一睇再睇,有思考嘅,叫唯美攝影,純粹以最低俗嘅方式「只係」想要挑起你性欲嘅,叫J圖。

 

作者:林非

離經,不欲縛於經書舊說,欲自成一家自成一經。八十後,以追求人生自由之道為己任。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 103443
Date: 2015-04-01 00:55:32
Generated at: 2020-03-30 05:34:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/04/01/103443/「金瓶梅」係咪文學?