Bayesian Probability 論證「拖喼就係大陸人」

(林非攝)

(林非攝)

 

【極右排外法西斯】睇緊一本講 Bayes’ Theorem 歷史嘅書。據稱,Bayesian Probability 被 Thomas Bayes 發現之後,有一段可歌可泣嘅歷史。先係被發明者丟棄,然後被 Laplace 重新發現之後,又再次被埋沒;如是者發生咗幾次;每次有人想用 Bayesian Probability 嘅時候,就會有班科學撚走出嚟話佢「唔科學」、「鳩估」、「唔客觀」。(本書真係咁寫架…我唔係學林非講嘢架…)

而好有趣地,原來 Bayes’ Theorem 可以用嚟計啲喺香港嘈咗好耐嘅問題:究竟一個人喺香港旺區拖喼,我哋有幾肯定佢係大陸人呢?

 

我手頭上冇統計數字,但好在 Bayesian Probability 嘅精神就係鳩估。(好似係…)先假設:

– 香港旺區嘅行人有兩成係大陸人。 i.e. P(大陸人) = 20%
– 四成大陸人會喺香港旺區拖喼。 i.e. P(拖喼 | 大陸人) = 40%
– 1% 嘅香港人會喺香港旺區拖喼。 i.e. P(拖喼 | 香港人) = 1%
– 另外,為方便計算,唔計其他外國遊客
咁,一個喺旺區拖喼嘅華裔人士,有幾大機會係大陸人呢?

 

螢幕快照 2015-05-18 上午4.17.41

 

幾高喎。咁係咪可以斷定某條拖喼友係大陸人呢?咪住。一開始我咪話啲假設係鳩估嘅?嗚呀,我估錯咗咪可能冇九成咁高機率囉。

呢種鳩估,係可以用正常統計計返啲可信數字出嚟嘅。街上有幾多大陸人、有幾多大陸人同香港人拖喼,係啲小學生都識計嘅統計數字。只係睇你做唔做啫。不過咁喎,旅客嘅數字每日都唔同架啦,甚至喺街上拖喼嘅香港人每日都會有少少唔同。雖然你可以將條鳩估嘅數計得準啲,去到最後,都係有不確定元素架喎。究竟我上面鳩估嘅數字係咪真係咁離譜?應該唔係掛。(起碼「本土派階段勝利」之前嗰段時期都 valid 吧。)

如果一個普通人,覺得有九成機會確認一個人係大陸人,都唔俾佢估條友係大陸人,咁究竟係一種咩邏輯? (頭盔:我講緊哲學!雖然我唔識哲學!唔係講緊平等博愛偉大倫理!唔係講緊歧視!)

更重要嘅爭議,唔係機率,而係形而上嘅認知問題。如果我哋接受「拖喼 => 大陸人 (高機率)」,咁豈不是將「拖喼」同「大陸人」扯上因果關系?而我哋好清楚知道,其實物理上真係冇因果關係架喎。明明你只不過唔知條友嘅身份,就夾硬作個「機會率」出嚟話佢係大陸人,有咩科學根據?用咩邏輯推論?做咩唔查清楚先?

Well, 都冇鬧錯架。不過,有實質證據之前,真係唔俾人做 educated guess 架?據說,喺資料不足嘅情況之下作出一個合理嘅鳩估,係 Bayesian Probability 最有效嘅應用。

 

 

作者:散彈一號

散彈一號
全職文字工作者、應用哲學家。對「邏輯一致性」、「系統複雜度」之類的偏門學問獨有心得。在美利堅合眾帝國邪惡資本主義集團的領導下,嘗試改變世界。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 106963
Date: 2015-05-18 04:22:30
Generated at: 2021-06-16 16:49:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/05/18/106963/bayesian-probably-論證「拖喼就係大陸人」