無興趣、懶求真:屈穎妍的忠實讀者群

屈穎妍

 

屈穎妍女士今朝嘅早餐,肯肯定係誠實豆沙包。所以佢自爆咗究竟佢啲文係寫畀邊啲人睇。只要當你睇新聞嘅時候,符合以下特徵:

「無興趣聽對話內容」
「無興趣找答案」

你就係佢嘅target。就係因為你哋乜都冇興趣,懶得求真,單憑表面就先入為主,咪覺得所有嘢都係後生仔亂嚟,睇唔過眼囉,總之講粗口就唔啱啦。屈女士嘅文,都唔係一味得個屈字嘅,至少佢好忠實地反映你哋嘅想法。

早幾日學生狙擊浸大校長候選人錢大康同浸大校董會,令浸大要延遲校長委任,並且承諾搞多幾場諮詢會。然後屈女士就問,「世上哪個地方選大學校長是要問過學生的?」哦,如果真係咁,咁仲搞諮詢會做咩?諮詢會遍及教員、學生、校友以至其他職工,原來只係扮民主?

都係果句,屈穎妍女士好清醒,好清楚自己嘅讀者係邊啲人,就係乜都冇興趣搞清楚只憑「常理」就判斷嘅人。

 

2015年5月18日,晴報屈穎妍《心筆在妍》專欄截圖

 

係囉,邊有話學生決定校長人選嘅啫?說好的尊師重道呢?一間公司老細請咩人都係佢自己決定架啦,學生又唔係幫大學賺錢,佢地只係浪費緊納稅人供書教學嘅錢,去搗亂去佔領,仲憑乜嘢要話事?

事實係,〈香港浸會大學條例〉第15條(1)(i),有關校董會組成,「大學學生會當其時的會長,為當然成員。」學生會會長以全體學生嘅代表身分坐入校董會參與大學決策,包括選任校長,白紙黑字天日昭昭。當然,實際架構上,學生代表響校董會人微言輕,但係校董會有學生成員嘅原意,就係尊重大學生作為成年人響大學裡面嘅角色,佢哋唔再係對老師唯命是從嘅學子,而係獨立自主嘅學者。

有幾多屈穎妍女士嘅讀者知道、查過、諗過呢個咁簡單嘅point?定係總之鬧醒呢班無賴後生就值得去睇去share?

無知未必係罪,肯去學肯去睇,令自己唔再無知就得。

但係利用人哋無知去達到自己目的嘅就係人渣。講完。

 

作者:慶生

慶生
慶生,唔係好乖嘅基督徒,前中學教師,篤爆匯豐錯版100蚊紙始作俑者,曾經留學日本,而家係freelance日語教師。 此外亦係行動不便嘅拐杖友,最近新寫專題:「椅杖遊蹤」系列,希望喚起大家關注呢個常人唔為意嘅咫尺天涯。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 打工仔都有私隱㗎大佬! by 小盛女
    「我WhatsApp send咗張相畀你,你而家開嚟畀大家睇。」經理Matt說。…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 106988
Date: 2015-05-18 15:38:09
Generated at: 2022-10-01 15:27:26
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/05/18/106988/無興趣、懶求真:屈穎妍的忠實讀者群