加入左膠五毛?你諗過先呀下~~

六四 五毛 屌你老母

 

我之前無工作經驗,十八歲啱啱成年,讀緊蘇大哲學,有張DSE證書。

要贏就要贏在起跑線,所以我一早開左個Facebook account寫下文章,打算揾份高級五毛嘅intern,搏入共產黨,叫價10K。

但係我揾左咁多個月都無回音,唯有揾分次等泛民嘅五毛做住先–都叫做五毛呀!

今日第一次投稿,報到時,李桌仁親自見我,睇我嘅學歷證明。

我由個袋拎出一堆叫做過得去嘅學歷證明。

李桌仁一路睇–見到我張《中學生網絡維穩大賽冠軍》證書,彷如發現新大陸。

我係到諗:「李桌仁,你條50後識條鐵咩!」

之後再一張張睇,睇到我張DSE cert,佢用佢隻老手拎起張cert,擺喺另一邊。

Fine,意料中事。

到我張蘇大GPA,佢睇到我幾科有A- or above,問我:「呢張咩嚟?」

我答佢:「……嗯……係……係蘇大哲學系嘅成績表……」

李桌仁用一手勢,擺喺另一邊,仲屌左一聲:「屌!呢啲垃圾唔使畀我睇架啦!」

呢一刻我深深明白,五毛專為何物。

佢幫我開左個facebook account,頭像係黃絲,同其他左膠無分別。

之後佢畀左員工守則我睇。

咩話,所以發佈均要得到總編,即係李桌仁首肯?

問下同事,佢話總編係奉行人民民主專政,無編輯首肯,係唔可以comment嘅。就好似依家六四咁,如果內容唔夠愛同胞,就唔可以出街。

我開始明白點解爭取左咁多年民主,左膠都失敗。

咁我唯有睇下我篇文啦,無問題。

 

如是者,我9:30開始,將我篇文章由頭看到尾,又由尾看返到頭,來試試load網頁,用下google translate,玩足半個鐘。

李桌仁終於肯放低嗰部「AV人」借畀佢睇AV嘅iPad,幫我睇睇。

最後佢我篇嘢企嘅道德高地唔夠高,又無創意,又唔跟時事無提雨傘,總之就扣二百分啦!

屌,我心諗,維穩嘅嘢,你識條鐵咩,李桌仁,籌款你就叻。

不過佢係老闆,我唯有跟住佢要求改。

為左改放,我即刻download個Kingsoft Writer。

執個windows,較返輸入法,安返Microsoft Word等等,大家都應該明我講乜。

兵荒馬亂之際,李桌仁問我:「武少(偽名)你執好篇文喇可?」

我望望個Kingsoft Writer進度⋯⋯33%,124KB/s,剩餘時間54分鐘……

我答佢:「……嗯……差唔多……」

最後篇文喺輔仁媒體個facebook page瘋狂洗版。

喺我準備洗第一百次時,我居然comment唔到……原來容樂其條仆街block9左我。

哈哈,你條仆街平時成日同我講:「Hide all囉仆街!」依家到我同返你講:「Block9我啦仆街!」

但係喺我心中得意嘅時候,我先諗起,原來我今日目標係要洗輔仁三百次版……仲差二百次……

屌,唯有開新account再洗過。

不知不覺間,我同投共呢個夢想越嚟越遠……共青團乜乜乜再無我份……

無辦法,為左買手機,去日本旅行,我忍……

 

過幾日,李桌仁送左啲六四紀念品同幾粒AV seed畀我,話答謝我,過幾日再努力洗墳場新聞版。

但係呢啲紀念品係幾年前賣剩嘅款,連粒seed都係廢嘅……

呢個時候我心諗,原來左膠五毛連五毛都唔值……

 

(三次創作,原文:《加入腐人?你諗過先呀下~~》

 

 

作者:哲學仔

哲學仔
一條哲學廢青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 107654
Date: 2015-05-28 02:00:27
Generated at: 2019-08-18 14:13:12
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/05/28/107654/加入左膠五毛?你諗過先呀下~~