2015 歐聯決賽賽前分析:要贏,還是要輸得光彩?

今年歐聯決賽將會係香港時間6月7號凌晨兩點四十五分開波,由意大利代表祖雲達斯,對住西班牙代表巴塞隆拿。

 

歐聯2015

 

講真,全世界都覺得巴塞無可能輸,點輸呀,MSN喎,美斯、蘇亞雷斯同埋尼瑪喎!三條友今季夾埋攻入左120球!齋計歐聯都有25球!即係話呢三條友平均每一場入2球!而西甲今季場均入球係2.655球,如果每場佢地都入兩球,佢地對手就只能入0.655球,所以佢地38場聯賽贏左成30場。

 

如果我係祖雲達斯教練Allegri,我有咩辦法贏呢場波呢?唯一既辦法,

就係

「犯規」!

 

呢個辦法其實對住任何實力強橫既對手(例如中國共產黨)時,都係有效既。

無錯,係強權如MSN面前,你可以做既,就係測試球證既底線,慢慢將犯規力度加大,將佢地既進攻勇武地截停。你睇佢地對拜仁果場就知,呢三條友又快、控波又好、射波又準,開晒外掛咁,如果你好似拜仁果班姐仔咁企係佢前面唱「今天我」又或者佈越位陷阱,結果只有一個:

輸。撚。死。你。

拜仁首回合就係咁輸下又一球,輸下又一球。到次回合下半場時先發現已經輸左五球,五球呀大佬,點追呀,仲有兩球係作客入球黎嫁,於是當日場波直接進入垃圾時間。

所以祖記要贏,一定唔可以重蹈拜仁既覆轍,對住佢三個,要「快、狠、準」咁停低佢地既進攻。

 

歐聯2015

 

大拿拿歐聯決賽,D轉播費秒秒鐘幾十億上落,斷估球證唔會頭五分鐘就派利是比你等全場波有八十五分鐘垃圾時間掛。大佬,你咁早拎張紅色卡出黎容乜易比人話你造馬呀。中國共產黨都唔會一到一九九七就落黎共你個產啦,佢地係同你預告話「五十年不變」,即係2047先共你個產之嘛!所以頭幾分鐘可以用一兩張黃牌黎試下球證既容忍度。

然後佢三個大爺見你地完全唔收腳,佢地就心諗:「頂,班友係咪痴線嫁,使唔使咁呀!」要過你時點都有D顧忌,講真,萬一比你踼斷隻腳咁點算?佢地三個都仲要踼美洲國家盃,仲要踼下一季,有D咩事要抖要做手術閒閒地又要休息半年。齋計美斯,條友球會咩都拎晒,仲係全宇宙中擁有最多「足球先生」既「球王」,但佢一個成年國家隊冠軍都未拎過。(奧運同世青盃就算吧啦)

Holy Shit!無冠球王,你話幾瘀!

歐聯2015

 

所以為左要踼美洲國家盃,一嘗成年國家隊拎冠軍既滋味,佢唔會搵隻腳黎搏已經贏過兩次既歐聯。就好似中共幹部好多資產或明或暗咁放左係香港,係未運晒去外國之前,佢地根本唔會比香港個巿冧,唔會出解放軍用坦克解決你呢班提出問題既人。

所以比賽大約過左三十分鐘,佢地明白你地唔係玩玩下,如果要過你,就要有斷腳既覺悟。佢地會開始搞小動作,例如開記者會譴責你地網絡欺凌,或者你未掂到佢就跌低,又或者扮細佬女喊然後扣你二百分等等,希望球證可以趕你一兩個出場。記住,你地任何一個一旦被趕出場就GG,就收皮的了,上一次巴塞打多一個然後贏唔到已經係2013年11月既事。所以勇武還勇武,鳩衝還鳩衝,想贏的話,一定要拎到個平衡,要佢三個驚你,同時又唔好比人趕出場。

 

歐聯2015

 

如果你地守到半場又無食紅牌,咁就等於已經成功左一半啦;但千祈唔好諗住階段式勝利然後散水走人,因為足球比賽如果場上面你果隊唔夠七個人,係會直接當你輸的,你點都要頂埋呢半場佢,否則就同輸左無分別,無論你叫「We will be back」叫得幾大聲,你走左就係輸左,場波一日未完,一日你都要踼落去!

下半場佢地既插水會變本加厲,一下又一下咁跳入禁區搏十二碼,出口術同你講話會用人民幣取代港幣,甚至直接派人落黎講到明你選到都唔任命比你。屌你老味,簡直欺人太甚,佢班友D身價個個億億聲,仲做埋插水搏十二碼呢D低莊野,做低莊野應該係弱隊既權利黎,勢強果邊只要做自己就已經夠屈機啦,當然我唔可以排除佢地既「自己」本質就係低莊既。

要對付佢地既插水陣,你地要做既唔係停止犯規,因為插水係唔需要藉口既,佢要插就插。你地要做既係增加你地犯規既範圍,達致餓狗搶波既程度;你地隊中果個迪維斯就最適合做呢樣野,好似狗公見到囡囡咁,撲埋去,但又唔好幾個人一齊撲埋去,每次一個撲,然後其他人睇位或者Mark人,咁樣就最有機會搶到個波,就算搶唔到,個波都唔會進入你地既禁區附近,對於D遠離禁區既犯規,我真係Don’t give a shit啦,又唔會直接輸波,佢都係開短之嘛,關我鬼事。所以話唔係下下要對準政權,對準核心先為之Very Good既,最緊要係不停為對手製造麻煩,不斷定令佢地唔開心,而唔係諗做完之後邊個最開心。

如果有幸捉到佢地一次犯錯,咁就一定唔好放過。呢個機會對於你地黎講係有今生,無來世,佢地差唔多年年都歐聯四強,你地就十幾年先有一個機會,就咁放走真係同坐係度拎紀念品等清場既失敗者毫無分別。所以,有機會,無論點樣,都要射入佢。只要入到一球,勝利既天秤就會同中場投注既賠率仲有中間派既民意一樣,傾向你地果邊,所以唔好放過任何一個機會。

入到一球之後,千祈唔好太早諗住換走個前鋒換個後衛或者防守中場入黎守完場,歷史話比我地聽,全部諗住守埋最後果三十分鐘就贏既球隊係果三十分鐘裡面都一定會失波。要換人,可以換個控波好或者速度快既前鋒入黎,比比、洛倫迪、莫拉達都OK,總之就要Keep the ball out of the box(真心話,用外語講,真心好多),而唔係諗住放兩排人係後面佢自自然然就會攻唔入。認真講,人地巴塞成季打左六十場波,有邊場對面唔係放兩架大巴係龍門口?但人地六十場入面贏左五十場,五十場呀屌你,為咩要踼人地最擅長既節奏同戰術呢?

 

歐聯2015

 

越接近完場,手段就可以越激進,到左八十五分鐘,乜野紅牌黃牌都已經唔怕啦,一定要守住。講真,停賽罰款果D要搞都係下一季既事啦。只要捱到完場,今季既勝利就屬於你地嫁啦!你地就係三冠王黎嫁啦!

咩話?咁贏法好肉酸?好無體育精神?一D都唔和平理性?用暴力解決唔到問題?

痴線!足球比賽係一場戰爭,一係贏,一係贏唔到!乜撚野雖敗猶榮真係難聽過粗口呀!講真,如果打得乾乾淨淨又贏到,我都好想打得乾乾淨淨,我都想拎體育精神獎,但為左堅持呢D然後輸波既話,個贏波獎金係咪你分返比我?為左堅持和平理性而被中共全面殖民既話,我人生餘下幾十年既生活你可以點樣還返比我?

記住,落得場,就無論如何一定要贏!

 

作者:Katarina Prestor

Katarina Prestor
好想寫小說,但寫親都無人睇。當然我唔覺得係自己問題。因為呢個世界上,當問題出現既時候,永遠都係人地有問題。https://www.facebook.com/katarinaprestor

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 108256
Date: 2015-06-05 14:06:39
Generated at: 2021-10-24 10:47:00
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/06/05/108256/2015-歐聯決賽賽前分析:要贏,還是要輸得光彩?