Uber 贏左

uber

 

小妹好少坐的士經驗,除左因為車費問題,遇唔遇到一個好既司機大佬都係其中一個考慮因素。雖然車程短,但好多時一個人坐總覺得好無安全感,唔知有無專登兜路,唔知會唔會發生電視劇入面會被搶劫既情形,有咩事丟左你落車就無仇報,佢就繼續接客,所以基本上膽小怕事既我只會同朋友或者同事夾份坐。當然我有遇過好司機,有次朝早趕返工,一上車已經好心急,睇落醒神既司機叔叔話我知兜邊條路最快,點知一過到去大塞車,又無得u turn返轉頭,塞左半個鍾條龍先郁番。後未佢堅持只收我廿蚊,係咁話唔好意思。遲左咁多係有啲無奈,不過我深信佢無理由專登唔要錢晒時間黎整蠱我,仲要同個妹妹仔係咁「沙lum」,態度非常可敬。可惜身邊既朋友既經驗就話比我知,客觀現實係受過唔少的士大哥氣,拒載黑面找少錢搞到一肚氣,不過別無選擇下唯有每次祈求遇到一個客氣啲既的士司機。

 

uber既出現,就係迎合市場上呢個無可避免既大趨勢,call車方便,而且特別對於女仔黎講係感覺有保障,佢地提供投訴同埋評分渠道,如果有司機被投訴就會被「cut 單」,所以服務質素大致上有保證。uber更加制定左全港的士資料庫,乘客只要輸入車牌號碼可以得到司機資料,如果有大問題更可以直接連去運輸處作出跟進。呢個app既運用唔單止俾到顧客快而優既服務,同時又照顧到顧客心理,香港人絕對buy呢一點!

 

業界而家出現既轟動係理解既,不過點解uber能夠迅速打擊到傳統既的士業,就肯定唔係用錢去搭建出黎。由開發app、宣傳、試行、鼓勵市民同埋的士司機去參與,都係一步步將正面既營造番黎。如果只以為本來壟斷左既生計來源係被科技搶走左,一怒之下走去搵政府出面,係媒體面前將對手抹黑,再玩慢駛,除左有效發洩怨氣,實在諗唔到仲有咩用處……要反擊,就先了解對方既優點去齊心突破,自暴自棄只會暴露更多缺點…

 

 

作者:HR熊

HR熊
人事部工作既小妹,見盡唔少公司既「人」同「事」,係呢個平台上一齊分享職場上既苦與樂,笑與淚。Facebook: https://www.facebook.com/hrbear.dairy

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 110713
Date: 2015-07-08 04:25:20
Generated at: 2020-08-15 22:14:41
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/07/08/110713/uber-贏左