香港係咪無得救?

(photo via cc Flickr user David Guyler)

(photo via cc Flickr user David Guyler)

 

如果以1997年為起點,中共現在可能最脆弱, 股市繼續下跌,隨時亡黨,香港股市係佢地條救命草,要同中共show hand,現在反而是好時機。隨便一隻股票,背後勢力都用咗過百億去托價,唔好驚香港人會蝕錢,我地係股市蝕的,只係一條毛,唔好擔心咁多中間派, 要諗下中共最驚咩。

 

堅持非暴力,唔好有人受傷,千祈唔好有人死,但為咗阻止香港崩潰落去,個底線可以去到邊?唔好講暴動,罷工或者因為地鐵線堵塞,非自願咁罷工,我地都未試過。政治不穩,股市係咪會跌?唔知,要睇運氣,要睇美帝想點。如果美帝想沽空,股市連跌三日不是夢,中共隨時腳軟過耀財證券行D師奶。

 

有咩單一議題,可以動員晒黃絲基本盤?港大呢個議題一定打唔起,港鐵、鉛水呢兩點牽涉最多人,但好奇怪,過去兩次大型抗爭運動,03同去年佔中,都係打抽象議題。你話香港人好關心錢咩,民生議題一向打唔響。港鐵人人都要搭,十個人九個反對買大陸車廂,高鐵呢個問題唔會得到解決,理論上夠晒子彈俾你不斷纏鬥,但實際上又好難動員到人。議題呢樣反而最難,樣樣都咁PK,但我地又麻木晒。

 

作者:竇蓉

竇蓉在中環打滾十餘年,幸運地擠身中小企管理階層的行列,面對金融霸權主宰一切,以及過度物質化的生活方式,作為一個中環夾心人,這個網誌是我的的自省和自嘆

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 112525
Date: 2015-07-31 04:43:48
Generated at: 2020-08-03 20:25:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/07/31/112525/香港係咪無得救?