舔共者的嘴臉

政治 / 最新文章綜覽

 

自從97年美麗嘅香港被迫英超轉會中超後,毛定石只係睇到沒落兩個字。沒落嘅原因好多,不過舔共係主因。舔共者有好多種層次,先講第一個層次。

 

最低嘅第一個層次,就係「息事寧人」,例如見到中共國遊客隨街大小便,最話:「算啦,過門都係客,佢哋都係唔知廁所喺邊,又人有三急嗟。」又或者:「比你搵到邊個食煙又點嗟。」最新嘅例子就係梁孔德話:「你聽錯嗟,太久聽錯做狗。」之後再加一句無從稽考,唔好煩FIFA啦,就做到「息事寧人」嘅境界。

 

下一個層次,叫做「食屎能忍」。其實大部份香港人已經見過有關嘅特異功能。即係當你發覺有啲人老patpat日日飲鉛水,都唔出嚟嘈,反而話:「飲少少點會有事,香港係福地,咁把炮移民啦。」「加個濾水器就得啦,無事搵事做。」呢啲人就已經喺練成「食屎能忍」呢個境界嘅高人啦。

 

不過,重有最高境界,就喺叫做「食屎撚人」。例子?多不勝數。「飲鉛水要拉勻一世計」,「有人打我個腎」,「有學生踢跌我」,「香港人唔可以噓國歌,會累我哋被FIFA罰冇主場」嘅呢啲歪論提出者,就去到呢個層次啦。

 

香港咁多奇人異士賣港賊,點會有運行呢?!

 

作者:毛定石

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 115294
Date: 2015-09-05 20:08:52
Generated at: 2021-03-01 03:38:30
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/09/05/115294/舔共者的嘴臉