大台自廢補完計劃首章:麗音之死。

傳媒監察 / 最新文章綜覽

世界末日 電視

 

麗音是英語合成詞NICAM 的音譯,即Near Instantaneous Companded Audio Multiplex,意謂「接近即時的縮擴音頻多路」……

簡單啲嚟講就係英文變中文我地稱為麗音,而喺香港嘅電視台已經提供咗雙語廣播咁多年,點解而家先嚟cut,外界有以下推測:

 

1. 為慳錢?

唯一一間電視台不嬲出名慳到盡,不過喺香港地有邊間企業唔係先,如果增加咗日韓劇嘅配音量有6-7成,而人手又冇增加6-7成,的確係要喺某啲時段度開下刀,所以建議大台增6-7成人工俾現任員工,可能佢地可以爆發小宇宙做多6-7成工作量。

 

2. 因為沒競爭沒進步?

坊間流傳冇競爭就自我進步,其實呢點都有商榷空間。俾我係大台,我先唔會咁蠢而家做俾全香港人睇博大家唔睇電視。咁點解都係做咗呢件事?當所有答案都冇可能,唯一答案幾冇可能都會成為事實。答案就係佢根本冇人手去應付新開嘅收費電視、日韓台國劇嘅產量,喺眾多選項入面,佢選擇咗全力忠實觀眾——師奶。我家師奶係大台忠實觀眾之一,啲歷史劇「三國」、「楚漢」佢唔識欣賞,最鍾意睇韓劇啲靚仔靚女。假若師奶市場趨勢係咁,某程度佢都係順應部分民意。

 

3. 追唔切字幕啵?

冇錯!冇麗音喺明珠台叫班長輩睇點先?要取捨都唔一定要犧牲英美劇㗎!作為一名八十後又冇睇電視好多年嘅鍵盤戰士,我聽到呢個消息都好唔開心,你大台花埋晒啲時間配running man,真係寧願你配下啲電影囉。首先,韓國綜藝其中一樣好睇嘅就係字幕,你配埋晒啲嘈喧巴閉雜聲做乜,識睇會識「字幕版」。反而星期六日家庭大電影時段,你叫啲長輩同小朋友點啫?一套哈利波特有麗音,下星期嘅「親愛的原來是你」冇麗音,你就算唔配去俾返出面配再買嚟播吖。

 

4. 大台話自己配出嚟效果唔好

識笑其實真係好好笑,點解大台會自己踩自己啲貨唔好嘅?配音組真係咁差?家陣大台覺得英美劇配出嚟效果唔好,定係你想兜個圈話你嘅日韓劇配得好好?

大台今次真係選擇困難症發作之……捨英取亞(洲)。當「破風」教識我地「取是能力,捨是境界」,大台話俾觀眾聽,佢冇能力維繫咁大間電視台咁多條頻道,所以只好抵受俾大眾嘅指摘,再次提高捨棄呢個境界。

咁……多咗電影台又有競爭力會唔會保持境界?
你話呢?香港人。

 

作者:甯

愛睇電視師奶之女

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 115530
Date: 2015-09-09 00:00:19
Generated at: 2022-07-06 08:01:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/09/09/115530/大台自廢補完計劃首章:麗音之死。