而家搭港鐵,日日都要過五關斬六將

我覺得,只有不坐地鐵的人,才會二分地說「年輕人」Vs 「婦孺」(不一定老弱,有很多自由行阿姐們不知幾強悍有力)要讓座,之後解釋,就說「係網上講另一方意見」會被「批鬥」。有些事情,再說就悶。青永屍個friend做生意咁叻,咁簡單既野,點會諗唔到?

Posted by 健吾 on Tuesday, September 22, 2015

 

港鐵係每日最多香港人使用的公共交通工具。曾幾何時,香港鐵路係質素的保證,安全、方便又準時,所以好多港男,過左三十歲都寧願繼續「依賴」港鐵,無懼被人笑「可憐」。但近年來,港鐵服務質素每況愈下,乘客每日搭車都好似要過五關斬六將,甚至搵命搏咁,但車費就年年加,學生妹想帶舊樂器返學都要被罰,認真可憐。

 

唔係講笑,而家搭港鐵,真係要搵命搏,可以話係每日都在生死之間徘徊。港鐵乘客就如同紅白機入面的馬里奧兄弟,需要避開晒各種陷阱、過五關斬六將先可以抵達終點咁,真係一步一驚心呀。首先,第一關要面對既係「列車の延誤」。朝早起身出門口,你明明計好晒預岩時間,但港鐵每個月都總會好準時咁定時定候出現故障,令你遲晒大到。就好似今日咁,千幾人塞晒響個九龍塘轉車站,大堂仲要冇冷氣,如果冇食早餐的話,響咁焗既環境下真係隨時缺氧暈低。當然,有人一定會話「鬼叫你唔預早D出門口咩」﹖係囉,最好每日預早三個鐘頭出門,咁就無論港鐵點故障法都唔怕啦係咪﹖

好啦,到你響車站逼完十幾廿分鐘,終於可以入閘後,就要接受第二關「電梯の考驗」啦。港鐵的扶手電梯每年大大話話都有幾百宗事故,近年更有上升趨勢,呢個星期就連續發生左兩單「炒電梯」事故,其中一條電梯,仲要係三日前先檢查完,轉過頭就出事了,你就知港鐵D例行檢查幾咁「嚴謹」啦﹗照咁睇,大陸電梯「生吞」路人悲劇,在香港發生都不會是夢。

又假設你「日日運動身體好」,特登唔搭電梯走去行樓梯啦,終於去到月台。下一關,就係「月台の挑戰」了。講左咁多年,港鐵都仲未響月台全面加裝閘門,而響繁忙時段等候列車既乘客偏偏就好似東非大遷徙的牛羚呀、斑馬咁,爭先恐後下墮軌機會真係唔可以話係零。而如果閣下咁不幸被幾個「血濃於水的大陸走私同胞」一個唔覺意咁撞左落月台下面,而又咁唔好彩遇上由大陸駛來香港的「不停站列車」的話,估計你的命運同唐狗「未雪」一樣,車未毀但人必亡。

 

就算上到車都仲未叫做安全。而家港鐵買左大量大陸製列車,早排先話斥資60億向中國南車購買93架大陸列車,將會「全面取代英製列車」。「中國製造」,學成蟲話齋會爆炸,你懂的,咁日日搭大陸車會發生咩事﹖咪等於日日都響度玩緊俄羅斯輪盤咁囉。最離譜既係,大陸列車唔見得係最平,家陣港鐵係用高價買次貨,而買貴左既價,最後當然又係攤分返響你同我既頭上。

呀,都仲未計大陸自由行同走私賊的「拖喼の攻擊」、「碌腳の攻擊」、「屎尿の攻擊」添。唔好睇小呢D攻勢呀,日日咁樣精神折磨法,真係人都癲呀。有時入到車廂,咦點解地下一灘水既﹖仲有陣壓味既﹖又或者諗住做下廢青搵個位坐下啦,點知一坐低,頂﹗軟淋淋既﹖原來而家D大陸自由行已經進化到會響座位上大便咁誇張,教你防不勝防。咩食杯麵、講野太大聲呢D相比之下已經係微不足道了。就算俾你搵到個好位坐,都仲要驚附近有明報記者會影你相擺上報紙公審,對你進行「人格の謀殺」添呀。

過完一關之後,仲需要提防遇上無法估計的「無差別の斬人」呢。無錯,我知道今日單斬人事件唔係無差別既,但城門失火都會殃及池魚架嘛。每日港鐵月台上、車廂上有咁多人,張炳良又講咩車廂內要「一平方米企六個人」,萬一出現斬人事件,乜你覺得會有空間俾我地逃走咩﹖台灣自從鄭捷之後,捷運都出現過十幾單斬人事件,萬一香港有冷血暴徒有樣學樣,響港鐵上大開殺戒,車廂內又塞滿乘客同貨物,會唔會出現大規模傷亡,甚至會導致人踩人慘劇呢﹖

 

所以話,而家搭港鐵,真係要過五關斬六將先得。你搭完一日,可以全身而退冇少到一條頭髮已經算係執到,仲想要求有「賓至如歸」的服務﹖請你記住,家陣唔係「港鐵服務緊港人」,而係「港人服務緊港鐵」。若非如此,又點解釋到「港人年年進貢港鐵,但港鐵仲用咁高高在上的姿態來統治你班蟻民」的現象呢﹖

 

作者:Lunyeah

Lunyeah
一個喜歡歷史和抽水的80後網絡憤青。 專做廁所考據、愛寫遊戲文章、亂評影視作品。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 116449
Date: 2015-09-23 12:53:30
Generated at: 2020-10-30 20:40:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/09/23/116449/而家搭港鐵,日日都要過五關斬六將