阿李輝副教授,Google Scholar 並唔係咁用嘅~

悉尼老鼠 GOOGLE

 

即係阿毛定石睇港大校委會鬧劇時,已經睇到想死,點知有件乜到唔識嘅福頭又走出嚟亂噏,真係頂唔順,又要再出嚟掟石。

學阿星話寨(少林足球,2001):波並唔係咁踢嘅。李副教授同呀盧教授,Google Scholar 並唔係咁用嘅。

 

李副教授無料扮四條,話自己嘅impact factor好高。大佬,impact factor係講成本期刊,唔係講人㗎,低能。仲有呀,唔同學術範疇嘅期刊嘅impact factor上落可以係two order of magnitude,即係可以爭成百倍㗎!理工科期刊嘅impact factor隨時過百,平均比商科期刊嘅impact factor高十倍以上;大部份商科頂級期刊嘅impact factor都去唔到10,法學嘅據聞就更加少。做比較時,你都唔係apple to apple, orange to orange。你要插阿老陳,你都搵佢屬嘅學科嘅期刊排名去插啦,咁同用明朝嘅尚方寶劍斬清朝嘅官,一樣咁荒謬!你九唔答八,eat banana啦。

如果你哋要講impact factor,我奉陪。正如上文所講,Impact Factor係講本journal嘅江湖地位,唔係講作者嘅江湖地位。當然,本期刊嘅impact factor高,而你又出到論文,就表示你都係有料之人。本journal嘅impact factor嘅高低,同作者篇文好唔多人去引用,係無必然關係。就好似毛定石啲文,都唔係篇篇多like多share,有個別作者,寫搞笑政論可以有幾千like,一寫技術文就無人睇。所以話,如果你只講話你喺啲Impact Factor 高嘅期刊出文,我恭喜你,不過你係唔係咁有料先?!

 

講完impact factor,就講吓Google Scholar。我諗兩位教授話無人引用老陳學術唔掂嘅理據之一,就係話佢喺Google Scholar入面嘅citation 低。不過,Google Scholar係另一個富爭論性嘅統計數字。一來,你要先開個Google Scholar Account(要用大學email去確定身份),之後要monitor著:因為有時會漏咗將你嘅論文放入profile,亦有時會放錯論文,而我就搵唔到老陳個profile,所以無從稽考;二來,Google Scholar係將所以嘅citations,唔你好醜,都計入數字。如果你有學生將份term paper放上website,都會計。所以唔少大學會覺得Google Scholar嘅數字有太多水份,唔應該計。咁你呢兩位教授話自己多人引用,當中又有無水份呢?

毛定石就認為Google Scholar只可以做其中一個quick reference,不過唔可以做唯一數據。都係一句:你可以引用Google Scholar數字,不過如果同人比較數字高低,就要好小心。

 

我仲記得我讀statistics時,某教授嘅口頭嬋:Have you torture the data enough?! 你兩位torture完啲data未呀!

 

作者:毛定石

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】一年一度 E3 遊戲展 講完無影嘅作品年年都有 by 森麻
    又黎到一年一度嘅 E3 遊戲展,貴為遊戲業界盛事每年嘅 E3 及相關遊戲展都會有大量新作消息公佈,而且每年都總 […]…
  • 八仙嶺縱火案翻案問題 by 蕭少滔
    我以下按刑事偵緝的「排除法」,讓大家客觀地重組案情。大家如有指正及補充,可以有助澄清事實的話,無任歡迎。…
  • 八仙嶺之殤——災難回顧報告 by 無妄齋
    以下為我們翻查當年事故資料所得,目的並非要指控當年誰是誰非,也無意勾起當事者的傷痛。相反,是旨在透過重溫事件經過及法庭紀錄,為讀者提供較為完整的說法及根據,並寄望從此杜絕坊間的主觀臆測,以正視聽,還世間一個公道。…
  • 國安法下的香港電影 by Terence Yun
    倘若國安法成為指引下,創作人又再多一重限制,這條紅線之無形壓力便走進創作人的腦海之中,無形刀壓在創作人頸上。香港沒有審批劇本制度,不同大陸,批左就可以開拍(當然亦有批左,拍左都不能上畫),而香港沒有審批,意味著創作人在創作時要估計和預計在什…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 117430
Date: 2015-10-05 15:55:04
Generated at: 2021-06-14 10:41:52
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/10/05/117430/阿李輝副教授,google-scholar-並唔係咁用嘅~