有一種神獸,叫女朋友

 

初初識我女朋友小豆,以為佢係一個正常人類女性,只係比起其他女仔可愛少少、靚少少同埋鍾意我多少少。但識佢日子耐咗,我先發現原來佢係一隻神獸黎。我推斷,佢真身應該有八個頭,十六隻手腳,每隻手都有廿隻手指,條頸好似長頸鹿咁長,身體會無啦啦自燃或者流出腐蝕性液體,隻眼仲識得射死光添!

但點解我咁講呢?

話說有上佢屋企食飯,食完飯百無聊賴,實係睇吓童年相簿呢啲老套嘢。不過女朋友竟然話「不如睇吓我衣櫃執得幾整齊吖!」事後諗返起,或者佢見我平時份人老老實實,想暗示佢真正身分畀我知。

當佢一打開個衣櫃話:「睇吓我啲帽~」我一望就忍唔住嘩咗一聲。唔同季節、款式、顏色、材質嘅帽都一應俱全。

「到底妳有幾多頭…咁多帽點戴得晒?」相比起,我只係有時唔想梳頭落街先會戴帽,所以得一頂。

「咪講呢啲,呢度係專門放頸巾嫁!我啱啱已經將夏天嘅頸巾收埋咗,拎晒啲冬季頸巾出黎。」

「夏、夏天嘅頸巾?!我咁大個仔都係第一次聽。乜妳條頸好長咩?要戴咁多條…」不過事後我發現佢真係需要夏天頸巾,因為每次出入巴士、戲院,隻手仲凍過急凍雞翼。

「咁要換款襯衫嘛。」

 

然後佢又帶我參觀褸櫃、戒指櫃、襪櫃同鞋櫃,每次佢一打開櫃門,我就好似電影個主角去到鄰居屋企發現仍原來係特務黎,鄰居「嘟嘟嘟」撳幾個制,廚櫃、梳化、電視機就彈晒啲軍火出黎嚇到主角個心離一離。

參觀完軍火庫之後,我就確信佢係一隻有幾十隻手手腳腳嘅神獸。如果唔係咁,屋企嘅衣物係無可能著得晒!佢經常都會同我講「唔夠衫著!」,所以佢身體應該識得自燃或者噴腐蝕性液體。仲有!佢隻眼一定識發射死光,先買咁多副眼鏡替換。

有一個神獸女朋友感覺係點?其實都幾忐忑,因為呢批軍火,係我買…

於是,我立即緊急嚴厲地對女朋友實行禁買令!不過道高一尺魔高一丈,唔夠一個星期佢已經諗到拆解辨法…

就係情侶裝!

自此之後佢每次買嘢,都會話:「不如我哋情侶裝吖~」我實在係抵受唔住同女朋友著情侶裝咁Sweet嘅誘惑!

所以,我而家由頭到腳連手繩都係同女朋友情侶裝。就連泳衣!佢都會買多條差唔多款式嘅游水褲畀我(注:唔係三角泳褲)。

其實我相信唔單止我一個人類擁有神獸女朋友,因為佢成日都安慰我話:「其實我唔算買得多嘢,其他人仲誇張啦!」。雖然我唔知佢所指嘅其他人係邊啲其他人,同埋點解會係由佢黎安慰我…

不過咁!儘管小豆有三頭六臂十八隻爪,不過「心」只係得一個。
所以無論我打開邊一個衣櫃,都唔會有第二個男人出現,嘻嘻。

 

 

作者:藍橘子

藍橘子
仍未被世人發掘的詭異生果。至今共推出七本個人小說,不停寫作,目標是將荒誕奇怪的故事嵌進讀者的腦裡。若你喜歡怪人,其實我很美。專頁:http://www.facebook.com/BlueGodzi

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 118128
Date: 2015-10-14 04:00:40
Generated at: 2020-12-03 05:30:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/10/14/118128/有一種神獸,叫女朋友