「愛情」無咗「心」會變成乜?咪「受精」囉~

 

 

話說昨夜凌晨收到女朋友send 咗呢幅圖畀我,雖然我知光洙係邊個,但唔知個手勢咩意思,起初以為女朋友想問我拎錢,我腦海當堂浮現咗我慘被賣豬仔嘅情景。

 

正當我諗住含淚一脫以謝天華嘅時候,女朋友話呢個係韓國近年好興嘅單手心心手勢,我即刻鬆返一口氣,著返件衫先。

 

定一定神再望真啲,個手勢其實都幾有意思。愛一個人,最重要係有一顆堅定不移嘅心,否則變咗質嘅愛情下場只有兩個。第一個就係好似我第一眼誤會幅圖嘅意思咁,個心唔夠堅定,郁吓郁吓就變咗好似問人拿錢咁,同金錢掛勾嘅愛情永遠唔會有好下場,男女都好,年中都聽唔少受騙個案。

 

而另一個變質嘅愛情,就係對方根本對你無「心」,只在乎得到你肉體。Marketing 無咗market 會「停」。咁「愛情」無咗「心」會變成乜?咪「受精」囉…至於你問點解中間有個米字?咪玩啦大佬,你無米點氹得掂人哋受精啊!

 

以上對話我當然無同女朋友講,我對佢不知幾堅定!不過後尾遇到更加大嘅危機,幸好我都識返少少韓文,又識得學以致用,先至化險為夷…

 

 

作者:藍橘子

藍橘子
仍未被世人發掘的詭異生果。至今共推出七本個人小說,不停寫作,目標是將荒誕奇怪的故事嵌進讀者的腦裡。若你喜歡怪人,其實我很美。專頁:http://www.facebook.com/BlueGodzi

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 118578
Date: 2015-10-20 13:46:03
Generated at: 2020-12-03 06:32:30
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/10/20/118578/「愛情」無咗「心」會變成乜?咪「受精」囉~