我們之間童話的約定

 

(photo via cc Flickr user Raniel Diaz)

(photo via cc Flickr user Raniel Diaz)

 

就係對面,之後我冇再見過你,

就只有一秒,你係果棵聖誕樹既後面,
我就企係你前面,而我地中間竟然隔住……

我同你,

我仲好記得,果一年,果一個月,果一日,
果一個聖誕節,我同你曾經行過尖沙咀既海滂,我好記得,漫天的星海,你就咁樣拖住我隻手坐係露天既梯級上面肩並肩靠在一起,

 

「恩,你仲記唔記得哩首歌啊!」我完全沒有半點印象地半搖著頭。

「la la la so la fa ……記唔記得啊」
然後你不停咁係我耳邊哼住哩一句旋律,雖然我仍然會取笑你既音準,但係我一直好記得,記得你既聲音。

 

「我終於記得la,係咪童話啊!」

 

雖然係俾我估中左歌名,但係唱哩首歌既人,並唔係你,而係另一個佢,當時只係你也湊巧地喜歡這首歌曲。
我唔能夠確定哩個世界有幾多人同樣係仲意哩首歌,成為左幾多對情侶既訂情歌曲。

 

「忘了有多久,再沒有聽到你,對我說你最愛的故事」

 

「我想了很久,我開始慌了,是不是我又做錯了什麼」

 

諗唔到,佢竟然會係聖誕節,隔著一棵聖誕樹既距離,係綿綿細雨既夜晚,佢竟然係電話到唱哩首歌俾我聽,「童話」,明明我唔應該再諗起佢,但我偏偏再阻止唔到自己,我既腦海又再出現起佢既臉……

 

「你哭著對我說,童話裡都是騙人的,我不可能是你的王子」

 

當時,我只係太過相信我自己,我認為我同你之間既「童話」只係我同以前另一個佢既回憶,我只係係度複製另一個佢黎取替一個人,之前一直一直好愛好愛我既另一個男人,而你只係我心目中一首複製出黎既「童話」。

 

「恩,你做咩啊,做咩突然之間臉色咁差既。」

涼風大概吹散掉好幾塊落葉,丢落在我身旁,我一直抑壓著內心的掙扎,希望我只係一時諗多左,

「冇野啊……有D凍喳嘛!」

「你要相信,相信我們會像童話故事裡,幸福和快樂是結局」

今日我又再經過尖沙咀海滂,可惜,你唔會再係我身邊,亦都永遠唔會再聽到你唱「童話」,可能你會唔知點解每次我約你出街,都會去尖沙咀海滂,因為果度有一棵好大好大既聖誕樹,每次我都會約你去果度等,我希望有一日你會……

 

「說好的三年不見面,用我們的愛把時間留住,你笑著說,這是我們的考驗,我們的約定」

 

「就這樣三年又過了,我還是回到這個地方,閉上眼等你出現」

 

「我還記得我們的約定,一輩子幸福的約定」

 

 

作者:P's虐心者

P's虐心者
喜愛寫作,畫畫與攝影,身上總流着一股熱血,愛胡思亂想地虛待光陰。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 開心浩園餐 by BEAR 兒
    老軍裝帶責備地拍拍警犬的頭,把紙袋拿起來說:「對不起,這個餐算是我跟你買吧,不過要麻煩你再走一次了。」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 122874
Date: 2015-12-20 17:56:30
Generated at: 2019-07-20 07:54:26
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/12/20/122874/我們之間童話的約定