「先生,打尖喎!」

(photo via cc Flickr user Lynn Lin)

(photo via cc Flickr user Lynn Lin)

 

琴日我去7仔入八達通,已經係到我,我張八達通係枱,同左店員講定「唔該」嫁啦(呢個係個人習慣黎)。咁我拎緊錢出黎。

係我拎緊錢既個五秒鐘,有個阿叔遞錢同八達通出黎,話「入50」。店員好順手咁幫佢,然後我講左句「先生,打尖喎!」

由於我已經一開始打哂招呼咁,店員都有回我,佢好似突然諗起,佢係serve緊我咁,然後就放低左阿生張八達通。

阿叔話「少少野,唔好咁執著」

我話「咁你同大陸人有咩分別,排隊係應份。」

阿叔又講「都係咁姐,你拎緊錢嘛」。

我話「咁我同左店員講唔該,個店員都知係到我,而且我自己都係排到嫁啦,後面既人都仲係排緊,你係我拎錢個陣,打哂所有人尖啱唔啱啊?打尖就係打尖。」

個阿叔,收左聲,然後去左隊尾。

我覺得我全程好叻豬係,我完全冇講粗口,好有禮貌地咁講(真係一啲都唔惡)。然後我覺得,有啲野係原則,你唔堅持唔執著下呢,可能10年後要好似大陸人咁係唔排隊既。

 

個啲呢扶手電梯,塞住哂唔旭,企住左邊唔旭塞住後面啲人,我會好溫柔咁嗌出黎「香港規矩,左行右企。阻路正仆街。」(唔好問我點溫柔,因為我把聲就係咁。然後呢,啲靚靚港女(係,我發現左依家啲靚靚港女係鍾意佔領電梯既,我唔明點解,大約係想俾全梯人睥住佢)就會望我一眼,然後讓開。

我有時覺得出一句聲,反正你唔出聲都係俾人塞住,出左聲就一定係佢地柒,所以我會好有禮貌咁出聲。因為我感受到香港變緊——以前一定冇人打我尖,以前一定冇人慣性塞梯。有次我係旺角萬寧個啲,個店員同我講普通話,我話「香港人講廣東話」。

 

有啲野係唔覺唔覺,但慣左就冇得番轉頭。

 

仲有一樣野就係,如果你搭搭下地鐵有人衝門入黎,搞到道門重開。不論係咪你個卡,都要好順口咁講句,「哇,又係啲為左慳自己幾秒,阻住全車人既仆街」

我試過,有半卡人之後望住我。即係,係會引到人注意既。

 

作者:Echo

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 125661
Date: 2016-01-29 05:40:57
Generated at: 2020-10-31 19:08:09
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/01/29/125661/「先生,打尖喎!」