我公司請左個唔係「真.香港人」

(photo via cc Flickr user See-ming Lee)

(photo via cc Flickr user See-ming Lee)

 

最近公司請左個唔係真.香港人,點解我唔用內地人稱呼佢呢?因為佢已經用左一個合法方式成為左香港人,佢係個種來香港讀大學再讀埋master,然後囉埋身份證,同真香港人爭資源既假.香港人。咁你可能會唸佢係專才wor,咁你就錯啦,因為我打聽之下佢其實係香港讀D野雞大學,香港都有咩?緊係有啦,你有錢讀個博士返來都得啦,君唔見香港既教育已經成為左搵錢既工具嗎?

我知學歷就唔可以評價一個人,但佢既工作態度實在令我覺得佢唔係路,點解咁講呢?先簡單介紹佢背景,年齡26-28都有啦,長期用好嗲既聲同人講野,係真正香港女仔學唔來,我知香港男人好鐘意,不過港女真係接受唔到,嗲到我呢個freshgrad 都頂唔順。

如果只係嗲其實對我影響唔大,不過對於呢個同我有著唔同成長背景既假.香港人,我覺得佢實在令我太震驚。

首先同事叫佢做咩野都話唔識做,之後又嗲吓人,叫佢交親野就成日拖人,又話好多野做,而我就坐佢旁邊,我無見到佢真正做過野,第一日返工就問IT 同事囉wifi,之後我見到佢就係長期囉住部電話禁禁禁,咁有時候無奈點都要做吓野,見佢交親野都要同事執手尾,佢Senior同佢傾傾,佢又勁在識扮吓野,而我直覺話我知佢絕非天真個種人。

我以為佢咁嗲,應該係一個好溫柔既人啦,但平時做野一做唔到,佢就掉mouse,又成日發脾氣,真係見到佢我就開始明白我地偉大既袓國真係培訓左一班人才滲左入來香港。對於我呢個土生土長既香港人,我實在唔知道內地到底又培訓左幾多國孩,突然我唸香港既港孩都未好過份掛?

更過份既係…過左一個月之後佢竟然問公司阿姐囉公司大郵包盒話要寄郵包比朋友,我真係嚇到O哂,而佢做呢D野可以咁大無謂精神,感覺就好似落來香港搶香港人資源都係佢應份既。佢既行為又何止呢D呢?偉大既袓國,你教我如何愛上你地既同胞呢?

我知道以前既內地人來到香港好努力,我實在欣賞,但宜家我見到既係一班自以為自己係香港既主人,來到香港咩都係老馮!叫我地真.香港人點算好?

真心.嬲.既真香港人

 

作者:一粒塵

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 125778
Date: 2016-01-30 21:33:10
Generated at: 2021-03-01 02:55:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/01/30/125778/我公司請左個唔係「真.香港人」