扮教育:校長及教師持牌合法凌辱學生

12801104_10153486616259072_4637743278040195141_n

 

講呢個topic係因為早兩日見到有小師妹share左段港人講地既片,鬧爆片入面既何漢權。佢係我以前間學校既校長。無容置疑,他是一件教畜。

我讀書果陣已經對學校好多野不滿,我覺得形容呢間野做共校也不為過。由基本既捉頭髮、眼鏡、校裙,到禁止拍拖,同男仔放學一齊行都要打比我老母問,老師會監視學生Xanga,放學行街都要比老師記名,完全係強逼學生服從一套無法理解既規則,努力不懈地培育你的奴性。仲有大量我完全無法接受既瘋狂歌頌祖國既國情教育,每逢大時大節就升國旗。想當年我仲有去學校既紅色之旅,去革命根據地江西井崗山,參觀毛主席博物館、食紅軍餐,我完全覺得自己提早感受左赤化後既香港會係點。

輩份關係不應凌駕於是非黑白之上,前果排我都有講過呢樣野。有堆教育工作者好鍾意一有人質疑佢,就話人地唔尊重佢,以為自己有教育光環就大撚晒,結果就變成了教畜。好多中學生都未必有能力去判斷學校傳遞既價值觀有無問題,例如呢條撚樣就曾經於佔領期間大發膠論表示:「政治宣傳不應進入中小學」,自己反對人講政治,但係學校又如此重視愛國教育,呢種雙重標準真係司馬昭之心,路人皆知。對於旺角篤魚蛋事件,佢仲要話「總之你犯法就係你唔岩」,完全違反政治現實,但你估一個普通中學生係咪一定有能力去思考佢呢句野有無問題?所以話,呢種教畜真係害人不淺。

我知道好多大學生都有幫人補習,如果你個學生讀親建制學校,我覺得你地一定要搵時間關心下佢。曾幾何時我upload過一張相,係我學生做既閱讀理解練習,有條問題問,如果香港變到故事咁樣(無記錯好似講秦朝暴政),你會點做?當時佢答左句:「自殺或忍受。」根據以往我同佢吹水所聽到既野,呢種價值觀絕對係佢果件通識老師灌輸比佢。

香港要變天係長期戰,唔止要靠我地呢代,仲有下一代。政府要維穩,學校都可以做維穩工具,好多中學生都已經開始面對緊我細個果時既洗腦教育。以前未必咁多學校係咁,而家應該越黎越多。你地得閒真係要關心下細佬妹呀、補習學生呀,或者任何你識得好細個仲讀緊書既人,教下佢點樣去批判社會上發生既事,呢種先叫深耕細作呀。

 

作者:婷欣

婷欣
你好,我係風月亭亭長:)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 128177
Date: 2016-03-03 22:50:15
Generated at: 2020-10-31 18:41:41
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/03/03/128177/扮教育:校長及教師持牌合法凌辱學生