乘客無入閘記錄,點解港鐵要誣蔑佢犯罪,兼罰$500?

 

乘客無入閘記錄,點解港鐵要誣蔑佢犯罪,兼罰$500?

 

這全是「大陸人的錯」,是他們耗盡港人互信。

 

從前,若八達通沒有入閘記錄?小事啦。去客務中心告知來源車站,補車費即可。

因為不會有集體騙徒,通常只是意外。例如壞機,或者前面個人太急衝入閘,遺下入閘記錄給你。

 

但近年好多大陸L,帶兩張八達通:一張入閘,另一張拿去客務中心,謊稱在最近的車站上車,再用最低車費出閘。

他們是集體經營,大規模的做,香港以前唔會咁。

 

港鐵的是講業績的上市公司,為錢就會嚴打。

 

因為大陸L耗光了社會信任,港鐵不再信任乘客,一見你無入閘記錄,就會一口咬定你「帶兩張八達通騙錢」。

為甚麼?因為佢一日捉十個沒有入閘記錄嘅大陸L,次次都係騙子,你係第十一個,就煩躁地當你係騙子咁審你。

「不是所有大陸人都騙財吧?」雖然是,但更恐怖的是,「所有大陸L」都同情這些罪行。不信的話問問看,他們全都覺得既然無犯法,跟規距,用盡漏洞有何大不了?

1) 大陸人,耗盡了港人的互信
2) 以前幾十年都無咁大規模嘅騙案,但一引入大陸L自由行同港中融合?就立即出事
3) 因為大陸L,而家無論行李/嘟卡/電梯,都好煩。本來人人自律不用立例,而家卻處處要立例
4) 大陸L就算無親自做騙子,卻近乎全部都覺得,講自律係多餘,無犯法就無錯,有漏洞是港人不好。這是他們的集體價值觀
5) 大陸L缺乏 common sense,兼不知錯,阻礙社會運作,增加社會成本,連累港人受罪

 

德國人講 honour system,交通工具無入閘機,但大家都自律,於是社會成本低。

大陸L卻極普遍地認為,有漏洞是你蠢,應立例規範,不然哪可以怪他們用盡漏洞?

… 這就是「乘客無入閘記錄,點解港鐵要誣蔑佢犯罪,兼罰$500?」的原因了。

 

作者:無名呀!

所有作者不願透露姓名,連筆名都不願提供,而同時又令總編認為可以刊登的文章都用呢個名,要找晦氣直接搵容樂其。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 129596
Date: 2016-03-21 12:37:51
Generated at: 2021-06-23 23:50:56
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/03/21/129596/乘客無入閘記錄,點解港鐵要誣蔑佢犯罪,兼罰500