【非潮文】去大陸exchange 受傷入醫院做手術見聞……

 

其實此文不潮非9up,只係分享見聞實錄。內文會引起不安。

要體驗一地文化,除左吃喝玩樂,識去一定會去醫院試埋佢醫療系統。話說我之前係杭州exchange,有一日幫人摸黑搵野,唔為意下就撞到個頭,結果爆咗副眼鏡,而碎片割開些少眼皮。

血流成河唔洗講啦,成手成身成部手機都係血,係咁流,咁我就驚到賴屎,又黑又近視又冇眼鏡,於是打比香港同房求救,我同房係一個香港,兩個大陸人。兩個大陸人話晒係自己地頭,所以有佢地係度我都心安少少,佢地話我應該要入院睇睇,咁好合理啦流晒血又痛,諗住應該白車好快去到。

點知,點知,點知,點知,其中一個話「對面有公交」,吓?我個樣就好似嗰張唔撚係啩.jpg咁 :-O? 公交?…. 結果真係去咗等巴士,又迫上車又剩,屌你咩,點解我眼皮劏開血流成河仲要等巴士,點解要咁悠閒,點解受傷入院係迫巴士,會唔會係攪錯左以為我係自己做割雙眼皮手術,點撚解係巴士唔係白車,咁不如大家行路啦,公益金百萬行咁?

最後都去到醫院。我就好不安,始終中國野你懂的,然後係傳聞咁啦,先比錢後醫人。入到醫生房,個醫生就話要縫3針,咁又問下醫生係咪要麻醉,「這裡不用麻醉」,我諗可能眼皮位唔少神經線掛,我唔識,說時遲,那話兒快,冇任何安全措施,我就已經係床上準備被插。

吓?吓?吓?吓?吓?吓?點解話唔洗麻醉?好撚痛啊師傅,feel住針頭插入黎再用條線扯出去,自問對於中國大陸都天不怕地不怕,咩都想試下,但來來回回幾次真係好痛,又怕佢誤傷眼珠,又凝住佢支針係淘寶淘番黎會斷開一半,嚇到屎都標,差d想拎支白膠漿出黎同醫生講話我自己痴埋佢算。

過五關斬六將,繼等巴士、比錢先、零麻醉插眼後,仲有一關叫皮試。皮試叫皮內測試,大概係打支針注射少少野,試下你身體同皮膚對藥物有冇敏感,個護士二話不說就拎起插筒插入手,好快咁一野抆開,痛痛地仲有少少腫起,不過打針都係咁咖啦。但係,打完針比塊棉花我印吓應該係常識??點解我要睇住血絲流出黎又冇野印住等風乾,大陸風土人情我真係識條春……

老老實實,係中國大陸千祈唔好出意外。不可一,不可再,向受傷說不,向醫院說fuck。

 

 

作者:潮文社

潮文社
潮文社,實錄生活百態、個人小品,以流行通俗形式表達,由社長親筆原創,亦歡迎投稿。專頁:https://www.facebook.com/9.Literature

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【邊度囡囡最好?】日本妹世界第一 by Ban Na Wong
    日本妹擁有純潔既氣質,動人既笑容,楚楚可憐既眼神,返到屋企會同你講「哦街li」,較埋熱水俾你沖涼,煮好飯等你食等等,嗚呀真係頂唔順,好想..........以上呢D,日本妹稱之為女子力…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 香港警察的政治智慧 by 健吾
    當時特首梁振英叫盧偉聰向習近平交代香港犯罪率情況,盧偉聰即說道:「現在我們的犯罪率是1978年以來最低的一年。」習近平指出香港社會情況變得複雜,人口亦愈來愈多,但犯罪率反而有所下降。盧偉聰答道:「要感謝我們內地的公安部對我們的支持,沒有他們…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 131336
Date: 2016-04-15 04:19:33
Generated at: 2022-07-01 19:10:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/04/15/131336/【非潮文】去大陸exchange-受傷入醫院做手術見聞