三國走難名士許靖

 

東漢末年有位名士兼評論家叫許靖,對於鍾意打三國志遊戲的一般男仔黎講,呢位人兄唔算太出名。不過佢有個堂弟叫許邵,人稱許子將,就出名得多。冇錯,就係評價曹操做「治世之能臣,亂世之奸雄」果位。即係打KOEI《曹操傳》一開場時佢會放隻火之鳥出來果個呢。

許靖個人好叻,富有智計,人緣又好,享負盛名。身為名士,佢同許子將後生果陣都好鍾意舉辦月旦評,對天下英雄豪傑逐一點評,好多人都憑藉佢呢條「跑道」成功上位。後來董卓入京,搵周毖同埋許靖幫手舉薦人才,於是許靖推薦左孔伷、韓馥、張邈、劉岱等人做州刺史同郡太守。點知韓馥等人到任之後立即反叛董卓,搞大聯盟反董。剛愎自用的董卓嬲到即斬周毖。許靖誤判已成,恐懼行山,四處逃難。先係投靠豫州刺史孔伷,孔伷死左之後佢又南下投靠許貢同王朗。後來孫策下江東,戰亂又起,許靖再次恐懼,今次直情走難去交趾郡(越南北部),仲受到士燮厚待添。

益州的劉璋得知許靖的大名,邀請許靖入蜀做官。益州冇中原咁多戰亂,安全得多,於是許靖受邀,又離開交州去四川,得到劉璋重用,任命為巴郡太守。之後又做過廣漢太守同蜀郡太守。劉璋對許靖不薄,不過後來劉備入蜀,兵臨成都,一向有「走難基因」的許靖當然唔會留低同劉璋共存亡啦,企圖越城投降,點知又失敗被擒回。後來劉備正式接管益州,覺得許靖背主,對呢種人好反感,唔想用佢。但係法正就勸佢:「天下間有好多博得虛名而冇真正德才之人,許靖就係呢類人。不過今日主公您開創大業,又唔可能逐家逐戶去說明天下之人,而許靖的虛名已經傳播天下,如果唔禮待佢,天下間的人都會話主公輕賤賢才。所以應該禮待許靖。」於是劉備就為左拉攏人心而任命許靖為左將軍長史。

後來劉備稱帝,蜀漢建國。名聲赫赫的許靖更被任命為三公之一的司徒,地位非常崇高但其實冇咩實權。一生走難的許靖終於唔駛再周圍走,響蜀國終老。原本冇咩人睇好的劉備,經過咁多年努力,終於實踐到原先0%可能性的「獨立建國」,仲可以反過來保護名士許靖安享晚年添。所以話,呢個故事教訓我地,走幾多次難並唔係重點,最重要係你名聲要夠響夠大,咁即使日後建國,你都仲有一席之地架。

 

作者:Lunyeah

Lunyeah
一個喜歡歷史和抽水的80後網絡憤青。 專做廁所考據、愛寫遊戲文章、亂評影視作品。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 132022
Date: 2016-04-25 14:47:34
Generated at: 2022-08-11 19:38:57
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/04/25/132022/三國走難名士許靖