最後一刻先話黎明用錯布?!

黎明 食環

 

你問我,我梗係話黎明呢單野好有疑點啦,兩個鐘前先正式宣布唔過消防條例,所以要成個演唱會無得睇?有無咁奇情呀?

食環署係政府入面其中一個最Bureaucratic 既部門(Oh sorry用左英文,係官僚主義至岩)之一,搞一個咁既牌照,一定會批好耐,同埋會有好多人睇同去Clear,斷唔會話一日時間,先會知道,個牌到最後究竟批唔批得出。如果我地去睇岩岩政府出既新聞公報:

「食環署在接獲有關牌照申請後,按照既定程序處理及徵詢相關政府部門的意見,並一直與主辦單位就各部門的意見保持溝通。」

究竟政府部門,係包括邊 D ?主辦單位同各部門既溝通,又開左幾多次會,當中就果D唔合規格既布料,又究竟進行左幾多次既磋商,有無Minutes 或者Notes of meeting?有幾多官員又牽涉其中?

究竟依家誰是誰非?係主辦單位問題,定政府事?呢個係關鍵,依家暫時無人講得出!

不過,政府都無理由無assess 到臨尾呢一刻先話唔得會做成幾大影響。話晒黎明都係香港四大天王,完全代表左香港廣東話樂壇既其中一個輝煌既一刻,而雖然佢係黎至北京,但佢果陣堅持唱廣東歌。雖然佢既歌喉果陣經常俾人恥笑,佢一樣奠定到佢既地位,大紅大紫,係不少樂迷中有深刻既地位。所以,唔單止本地會好多人去聽,仲會有好多五湖四海既人專登黎到香港聽 Concert。

 

拿,一講到呢到,Implications 就大喇。因為呢個代表左係一個國際Event,亦即係佢地過黎,係旅客數字,佢地既消費,係政府經常話要振興旅遊業既一部份!依家香港零售同旅遊都一池死水,咁難得黎明開 Concert,你唔俾佢玩?我睇 Facebook 岩岩仲話有 Fans 係阿姆斯特丹上機過黎喎?唔知呢單野,會對香港既聲譽同作為甚麼好客之都,會有幾大打擊??政府有無需要去到最後都無解決辦法,就索性拉倒?咁樣一定係雙輸,亦都會俾人地話係Institutional / Government Efficiency 出問題。後果,我就覺得可以好嚴重囉。

而咁多疑點,最後梗係要用陰謀論收筆,先過癮啦。有人話黎明俾人做,係因為出現過係唐唐既造勢晚會。喂大哥,咁講會唔會牽強左少少呀,玩陰謀論唔係咁玩架。要玩,就睇今年《財政預算案》第廿九段:

旅遊業如今已進入調整期,訪港旅客結構和消費模式有所改變,我們需要檢視香港旅遊業的發展策略,不應只追求旅客人數的增長,而須邁向產品多元化和重「質」的高增值方向,吸引更多高消費的過夜旅客來港。鑑於新形勢,我會推出短、中、長期措施,減輕業界經營成本和加強香港的吸引力和競爭力。

唔係既,唔關權鬥事既,只係我太仆街,又就黎選戰,所以成日諗多左唶~~

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 132317
Date: 2016-04-28 19:44:50
Generated at: 2022-12-09 17:19:56
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/04/28/132317/最後一刻先話黎明用錯布?!